Zalm

ZALM UIT DE OVEN MET HONING EN MOSTERD

In Recepten by Nicoletta Tavella

Als inspiratie voor het Paasmenu, een van mijn favorite recepten: zalm uit de oven met honing en mosterd. Gegarandeerd een groot succes!

Dit is een heel eenvoudig recept dat ik eerder heb gemaakt met mijn experimenteer-in-de-keuken partner Claudio Varone, een goede vriend en een fantastische interieurontwerper en kunstenaar.
We waren toen een weekendje weg, samen met een aantal vrienden in een prachtig huis op het Nederlandse platteland. Het zijn inderdaad de handen van Claudio die je in de afbeelding ziet – ik ben niet zo behaard 😉 – en hij bereidde toen dit gerecht in een mum van tijd.

Ik ga dit op Tweede Paasdag maken in het kader van een volledig vlees-vrij Pasen. Ik eet al geruime tijd veel minder vlees (en ik probeer het biologisch te kopen wanneer ik dat doe), bovendien heb ik regelmatig ontzettend trek in vis en een mooi stukje wilde zalm is echt perfect om zo’n craving te bevredigen.

Voor 4 personen heb je eigenlijk alleen maar een groot stuk goede zalm nodig (we kozen voor wilde uit Alaska) en nog een paar andere ingrediënten waaronder verse kruiden naar keuze.
We gebruikten bieslook en oregano en omdat deze laatste al aan het bloeien was voegden we ook een aantal bloemetjes aan het gerecht toe, én voor de extra smaak en textuur én voor meer schoonheid. Het oog wil tenslotte ook wat. 😉

Je kunt deze heerlijk aromatische zalm serveren zoals wij hebben gedaan, met gekookte biologische aardappelen eenvoudig op smaak gebracht met extra vergine olijfolie en zout, en een kleurrijke gemengde salade.
Aardappelen uit de oven met rozemarijn en knoflook zijn ook helemaal perfect.

IMG_2900 - kopie

Salmone al forno con miele e senape
Voor 4 personen

500 gr. verse zalm in een groot stuk, of 4 moten van ongeveer 125 gr per stuk
sap van 1 grote citroen
3 eetlepels mosterd
3 eetlepels honing
een handvol gemengde verse kruiden, grof gesneden (bieslook en oregano)
zout en zwarte peper
extra vergine  olijfolie
Verwarm de oven voor op 180°C.

Meng citroensap, mosterd, honing, een beetje zout en peper en drie eetlepels olijfolie samen en maak er een mooie, gladde emulsie van.

Leg de zalm op een vel bakpapier groot genoeg om het helemaal in te pakken en “masseer” met de emulsie.

Verdeel  de kruiden erover en wikkel goed in het bakpapier.

Gaar in de oven voor ongeveer 20-25 minuten en serveer direct.

IMG_2902 - kopie

IMG_2903 - kopie

Uitgeprobeerd? En… lekker?

 

Nicoletta Tavella

Nicoletta Tavella

Cooking teacher at La Cucina del Sole
Nicoletta heeft zichzelf verdiept in technieken en originele recepten die binnen haar familie van moeder op dochter zijn overgegaan en haar culinaire capaciteiten verfijnd met master classes bij Gambero Rosso in Rome, een sommelier diploma en vooral door ontelbare praktische experimenten. Ze wordt terecht gezien als culinair Italië-expert en wordt regelmatig gevraagd voor advies over de Italiaanse keuken o.a. door de Consumentenbond, tv-programma’s als Kassa! Pestotest (Vara), “De smaakpolitie” (SBS6), “Herrie in de keuken” (RTL4) , radioprogramma’s als “Dichtbij Nederland” (Radio 5) en “Winfrieds Woonkamer” (NTR), kranten en blogs. Nicoletta heeft veel boeken gepubliceerd, o.a. “Antipasti” , “Cucina di casa mia – Recepten van een Italiaanse familie”,“Gewoon Gezond”.

Nicoletta geeft les Italiaanse keuken in haar eigen kookschool"La Cucina del Sole".
Nicoletta Tavella