WijnSpijs Wandeling Heemstede: zonnig en lekker!

In Reviews, Uit eten/drinken, Uncategorized by Lizzy Martin

Afgelopen zondag, 27 september, was Heemstede het zonovergoten toneel voor de eerste WijnSpijs Wandeling die daar werd georganiseerd. 7 Heemsteedse horeca-bedrijven staken hun nek uit en lieten aan een groot publiek zien wat ze in huis hadden op het gebied van wijn, eten en dan vooral de combinatie van de twee. En zo kwam het dat ik afgelopen zondag samen met mijn man rond lunchtijd bij het eerste restaurant neerstreek en rond een uur of vijf ietwat onvast op de benen weer naar huis fietste. Hieronder mijn verslag en onderaan het artikel: de absolute Top Drie!

Red Orchids Heemstede

Red Orchids Heemstede

Red Orchids

We trapten de vijf kilometer lange wandeling (die we trouwens fietsend deden , ik zeg het maar meteen eerlijk en we waren niet de enige fietsers) af bij het verrassend mooie restaurant Red Orchids aan de Zandvoortselaan 145, waar we zeer hartelijk werden ontvangen. Red Orchids voert een moderne, Aziatische keuken en probeert de Oosterse en Westerse keuken met elkaar te verbinden in hun gerechten. Dit bleek ook duidelijk uit het gerecht dat ze serveerden: een coquille gevuld met gamba, geserveerd met edamame-kokoscreme en feestrijst. Het bord zag er prachtig uit en kwam op tafel met een frisse witte wijn (Samas Vermentino). Helaas stelde het gerecht wat teleur. Want alhoewel de coquille-gamba combinatie goed was klaargemaakt, hadden we toch een meer uitgesproken smaak verwacht bij een restaurant dat Aziatisch getinte gerechten serveert. De feestrijst was wat aan de droge kant en voegde niet zoveel toe aan het geheel. De wijn was daarentegen wel goed gekozen en ondersteunde de smaak van de vis prima. Maar eigenlijk denken we dat Red Orchids meer in zijn mars heeft!

Sanz Heemstede

Sanz Heemstede

Sanz

Brasserie Sanz moet je echt weten te vinden. Dit mooie kleine zaakje ligt namelijk in winkelstraat Jan van Goyenstraat en dat is nou niet echt een plek waar je dagelijks komt als je niet in die buurt woont. Toch raden we een keertje omfietsen/lopen/rijden van harte aan, want Sanz verraste ons met een prachtig visgerecht dat op zeer creatieve manier werd geserveerd, namelijk op een vitrinebakje, gevuld met herfstige accessoires. We kregen tonijn, paling, tongfilet en pastinaak (die volgens mijn man de paling onder de groenten is, dus dat had de kok van Sanz goed ingeschat). De tonijn en tong zaten verwerkt in een klein taartje en combineerden fantastisch met de frisse Granny Smith gel die ernaast in mooie bolletjes lag. De paling zat in een knapperig rolletje en de pastinaak was verwerkt in een hartige pannacotta. We dronken er een Verdejo bij die in eerste instantie wat vlak leek maar in combinatie met alle hapjes ineens ging sprankelen. We hebben zitten spinnen daar op het terras bij Sanz.

Cheval Blanc Heemstede

Cheval Blanc Heemstede

Cheval Blanc

En als je Sanz eenmaal hebt gevonden, weet je ook meteen waar Cheval Blanc ligt: dit met 1 Michelin-ster bekroonde restaurant ligt namelijk gezellig tegen Sanz aan geschurkt. We kregen hier een werkelijk betoverend oranje bord (samen met de boeketjes op tafel helemaal afgestemd op de logo kleuren van de WijnSpijsWandeling) dat gevuld was met een aantal hapjes met eendenlever en wortel die allemaal erg zoet en romig en zacht waren. En dat was meteen ook ons bezwaar aan dit gerecht: ondanks de technisch zeer ingewikkelde bereidingen misten we spanning en tegenstelling in de smaken. Gelukkig was daar nog de wijn, een Spatburgunder die werkelijk ontplofte in je mond. Of we daar een doosje van mee konden nemen? Nee? Dan maar weer door, op zoek naar Grapedistrict.

Grapedistrict Heemstede

Grapedistrict Heemstede

Grapedistrict

Nee, we maakten geen tussenstop bij Grapedistrict om inkopen te doen: deze wijnzaak deed mee aan de WijnSpijs Wandeling. En dat was wel even een flinke overgang na de gestyleerde gerechtjes van de vorige restaurants want Grapedistrict serveerde, in samenwerking met slagerij Chateaubriand, een doodordinaire hamburger met kaas. Nu was het wel een heel erg lekkere, sappige, malse burger die samen met een volle Valpolicella Ripasso heerlijk weghapte, maar we vonden dat Chateaubriand zich er wel heel gemakkelijk vanaf maakte. Waarom geen chutney, groenten, saus of relish bij de burger en waarom zo’n saai broodje? Maar goed, we gingen wel op pad met een fles wijn in onze fietstas dus blijkbaar klopte het plaatje toch wel. Want zeg nou zelf: verse burger, dikke wijn en zon. Precies.

De Vleeschhouwerij

De Vleeschhouwerij

Restaurant de Vleeschhouwerij

Bij de Vleeschhouwerij begonnen de eerste wiebels in onze benen zich te roeren. Dit restaurant, gelieerd aan de slagerij die aan de overkant in de Raadhuisstraat ligt, kregen we namelijk alweer zo’n enorme bel van een glas wijn. Gelukkig konden we in de sfeervol ingerichte zaak even gezellig bijkletsen met de serveerster en wat mede-WijnSpijzers, die allemaal erg te spreken waren over de middag. Tijdens het kletsen kregen we een ultrazacht stukje kalfswang met pompoenpuree. De puree had niet zo heel veel smaak, maar dat vlees! Het erbij geschonken zwembad aan Crianza deed het prima en konden concluderen dat als je van vleesch-vleesch-vleesch houdt, je bij de Vleeschhouwerij aan het goede adres bent.
 

Southern Cross Heemstede

Southern Cross Heemstede

Southern Cross

Bij het Australische Southern Cross, waar de eigenaren al vele jaren met groot succes de moderne Australische keuken promoten, vielen we in een warm tropisch bad. De geserveerde barramundi, gehuld in een jasje van chili-zout, ontpopte zich in je mond tot een superumami (hartige) smaak maar werd door alle erbij gemaakte gels en emulsies, de komkommer en de pomelo, een wonder van vijf smaken in 1 hap. Samen met de naar tropische vruchten smakende Gewurztraminer een hemels gerecht. We zijn al heel wat keren in dit restaurant geweest maar iedere keer weet chef Peter ons weer te verrassen! Wat een fantastisch eten en wat een fijne sfeer.

Restaurant 139 Heemstede

Restaurant 139 Heemstede

Restaurant 139

Bij het laatste restaurant, het met Spaanse invloeden ingerichte en zeer mooie 139, konden we nog van de laatste zonnestralen genieten op hun kleine terrasje. We kregen er een strakke en frisse Hondarrabi uit het noorden van Spanje, die werd geserveerd in een typisch Spaans glas. En het gerecht, dat kwam dan weer in een hoog wijnglas. En over dat laatste gerecht, daar werden mijn man en ik het maar niet over eens. In het glas zat een “gedeconstrueerde tortilla”, wat inhield dat er onderin het glas wat aardappeltjes zaten en een stuk zoute kabeljauw. Het geheel was overgoten met zacht eierschuim en afgewerkt met krokante croutons. Ik vond het een heel creatief, rijk gerecht maar mijn man…laten we het erop houden dat hij het ietsjes te experimenteel vond.

Waar we het wel roerend over eens waren, is onze top drie:

  1. Southern Cross – alles klopte rondom hun fantastische gerecht. Wat een smaken!
  2. Sanz – wat een fijne ontdekking, deze brasserie. Daar komen we zeker een keer terug.
  3. Restaurant de Vleeschhouwerij – voor als je van VLEESCH houdt. Want daar kunnen ze bij dit restaurant prima mee uit de voeten.

En tijdens onze ietwat slingerende fietstocht naar huis concludeerden we: die WijnSpijs Wandeling, dat is maar een goede uitvinding. En al helemaal als de zon schijnt!

 

Lizzy Martin

Lizzy Martin

Lizzy Martin (Oud-Beijerland, 1973) woont sinds 2004 in Haarlem, samen met haar man en haar tweelingzoons en is gek op koken, schrijven over koken, gintonic, intieme dineetjes, goede wijn, feestjes, het Spaarne, haar vrienden en gezin.
Lizzy Martin