Txakoli

In Dranken, Producten, Trips by Siebe van der Leij

Spanje is het land met het grootste wijnbouwareaal ter wereld.  In vrijwel het hele land worden interessante wijnen geproduceerd.  Iedereen kent wel de zware Rioja wijnen uit het noorden, de lichte Cava (Champagne) uit de buurt van Barcelona, of de droge Sherry die je tante vroeger dronk uit het zuiden.  Met zo’n grote oppervlakte  en variatie van druiven is het niet meer dan logisch dat er een paar onbekende pareltjes tussen het bekende aanbod zitten, zoals Txakoli uit San Sebastián.  

San Sebastián

San Sebastián is de Hemel, het Mekka en Walhalla tegelijk voor iedere foodie.  Je kunt jezelf als Foodie niet serieus nemen als je daar nog nooit een tocht langs de geweldige pintxobars hebt ondernomen.  Wat je bij je pintxo (klein hapje van de bar) hoort te drinken is een goede, frisse, lichte Txakoli.  Hè?  Txakoli (spreek uit tsjakolí met de klemtoon op de laatste lettergreep) is een licht sprankelde witte wijn uit Baskenland.  Ze wordt gemaakt van de Hondarrabi Zuri druif die van oorsprong ook uit het gebied zelf komt.

Txakoli

San Sebastián laat zich van z’n beste kant zien

 Drie varianten

Txakoli

Zegel van de Txakoli uit Getaria

Er zijn drie DO’s (Denominación de Origen) in Baskenland.  De grootste, met 147 hectare is Getaria.  Het mooie en kenmerkende van de Txakoli uit deze regio is het lichte bruisje.  De wijn wordt uit de karakteristieke, slanke groene fles van een hoogte van zo’n 20 centimeter ingeschonken (in de bars gebeurt het van een veel grotere hoogte voor extra spektakel) om ‘de wijn tot leven te brengen’.  Het resultaat is dat de wijn dan even heel troebel lijkt.  Dit trekt echter snel weer op, maar er blijft wel een laagje heel fijne bubbels op de wijn drijven.  Om te zeggen dat de wijn mousseert gaat te ver, maar het zorgt wel voor extra frisheid.  De smaak is fris, iets zurig en vol citrusfruit.  Heerlijk dus voor een warme zomerdag.  Bizkaia is de tweede regio en omhelst de Spaans-Baskische provincie Bizkaia (of Vizcaya).  Deze wijn moet het zonder het bubbeltje doen.  Araba (of Alava) is de derde regio met ongeveer 50 hectare.  Deze DO is één van de kleinste van Spanje en ligt in de provincie Alava.

Getariako Txakolina

Oftewel ‘de Txakoli uit Getaria’ op z’n Baskisch.  Getaria is het gebied ten westen van San Sebastián.  Het ligt pal aan de kust, de ruige rotskust.  De wijnranken staan bijna in het water.  De bodega’s zijn meestal kleine familiebedrijfjes.  De Golf van Biskaje zorgt voor een nat klimaat en het kan er flink spoken (en zorgt ook nog eens voor een ideale omgeving om te surfen), maar zorgt dus wel voor die heerlijk frisse wijn.  Let er op dat je een goede kiest, want soms zijn ze wat te zuur uitgevallen.  Een korte impressie van een bodega:

Gastronomie

Txakoli

Typische slanke fles

Txakoli

Bacalao pil pil

Zoals gezegd is het eten nergens ter wereld beter dan in San Sebastián.  De keuze aan gerechten bij Txakoli is dan ook enorm.  In de eerste plaats geldt dat de Spanjaard meestal gewoon de wijn drinkt die hij of zij lekker vindt en zich er niet om bekommerd of deze wel zo goed bij het eten past.  Een goede combinatie met Txakolí zijn pintxos met vis in het algemeen en met de veel geserveerde stokvis (bacalao) in het bijzonder.  Denk bijvoorbeeld aan Bacalao al pil pil met knoflook en olijfolie, Pimientos Rellenos de Bacalao (gevulde geroosterde paprika’s) of Brandada de Bacalao, een eenvoudig gerecht met stokvis, olijfolie en aardappel.

 

Siebe van der Leij

Siebe van der Leij

Eigenaar at Patxaran
Siebe van der Leij is sinds een bezoek in de vroege jaren negentig helemaal verknocht aan Baskenland. Het geweldige eten, de bijzondere dranken, de ruige bergen en kust en natuurlijk de enorm aardige mensen vormden zijn inspiratie om deze sfeer naar Haarlem te brengen.
Siebe is geboren en getogen in Groningen maar nu gesetteld in Haarlem waar hij eigenaar is van restaurant en pintxobar Patxaran. Gek op alles wat Baskisch is: eten, dranken,natuur, geschiedenis, mensen.
Siebe van der Leij

Latest posts by Siebe van der Leij (see all)