Torta di pinoli

Torta di pinoli (Pijnboompittentaart)

In Recepten by Arianna Ardia-Wenink

Mijn dochtertje Mila Luna wordt vandaag 2. Foodie nu al, wil ik haar verrassen met wat lekkers. Een moment van nostalgie brengt me terug naar mijn jeugd en opeens weet ik wat ik ga doen: pijnboompittentaart bakken! Ik kan dan wel niet op de ‘colline fiorentine’ of in de ‘pineta al mare’ de pijnboompitjes zelf gaan plukken, maar ik kan hier in Haarlem alles voor het recept vinden. Daar gaan we dan… buon compleanno piccolina della mamma!

PIJNBOOMPITTENTAART

Bereidingsduur: > 45 min.
Moeilijkheid: Vrij bewerkelijk
Regio: Toscane
Pineta al mare

Ingrediënten:

 • 140 g zachte boter
 • 140 g fijne kristalsuiker
 • 4 losgeklopte eidooiers
 • 350 g bloem plus extra voor het bestuiven
 • geraspte schil van 1 citroen
 • snufje zout
 • 350 g ricotta
 • enkele druppels vanille-essence
 • 50 ml slagroom
 • 3 eidooiers
 • 115 g fijne kristalsuiker
 • 115 g pijnboompitten
 • poedersuiker voor het bestuiven

pinoli

Bereidingswijze:

Voor het deeg: meng de zachte boter, de suiker en de dooiers in een keukenmachine. Voeg de bloem, de citroenschil en het zout toe en meng weer. Wikkel het deeg in vetvrij papier en leg het 1 uur in de koelkast.

Voor de vulling: klop de ricotta met een pollepel los in een kom. Voeg de vanille-essence, de slagroom, de eidooiers, de suiker en twee derde van de pijnboompitten toe en meng alles goed. Verwarm de oven voor op 190 °C.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en gebruik twee derde om een ingevette vlaaivorm van ca. 28 cm met losse bodem te bekleden. Ga met de deegroller over de randen van de vorm om overtollig deeg te verwijderen. Prik de deegbodem overal in met een vork. Bekleed de deegbodem met vetvrij papier en leg er een steunvulling van gedroogde bonen op.
Laat de bodem 20 minuten blind bakken, tot hij goudbruin is. Verwijder het papier en de steunvulling en snijd de randen bij.

Doe de vulling in de deegkorst. Rol het resterende deeg uit en snijd dat in 1 cm brede repen die zo lang zijn als de taart. Maak een rasterpatroon door eerst een laag repen op gelijke afstanden op de taart te leggen en dan een tweede laag dwars over de eerste te leggen. Strooi de resterende pijnboompitten erover.

Bak de taart in 35 minuten goudbruin en stevig. Laat de taart enigszins afkoelen, bestrooi hem met poedersuiker en serveer warm.

Buon appetito!!

Torta di pinoli

E buon compleanno piccolina della mamma!

 

DSC_1361 - kopie

Recept uit het kookboek van Ursula Ferrigno – La Dolce Vita

Arianna Ardia-Wenink

Afkomstig uit Florence, ben ik me steeds meer een mug gaan voelen. In mijn vrije tijd vind ik het vooral leuk en lekker om uit eten te gaan, wijn te proeven en culinaire events te bezoeken. Ik hou ook heel veel van koken en mijn gasten te verwennen en te verrassen. Met de Italiaanse keuken natuurlijk, maar niet alleen. Ik kan uren over eten praten en ik vind het leuk om culinair nieuws en mijn ervaringen met jullie te delen.

Latest posts by Arianna Ardia-Wenink (see all)