Tokorico

Tokorico: Een stukje Caraïben op de Botermarkt

In Reviews, Shopping, Uit eten/drinken by Sarah Fencott

Heb je behoefte aan de exotische Surinaamse keuken om de koude winteravonden wat op te warmen? Of misschien ben je aan het sale shoppen in januari en heb je behoefte aan een snelle smakelijke lunch? Dan ben je bij Tokorico op het juiste adres. Het is een klein afhaalrestaurant op de Botermarkt, die zijn deuren openden in april van vorig jaar. Een paar weken geleden ben ik er geweest om wat gerechtjes uit te proberen.

De authentieke keuken van Suriname

Tokorico bereidt authentiek Surinaams eten aan de hand van familierecepten die al generaties lang worden doorgegeven. Ze zijn trots op hun home cooking style en de versheid van de ingrediënten. De gerechten worden recht voor je neus, op typisch creoolse manier klaargemaakt. Wat inhoud dat er veel met cocos bereid wordt.
Alle producten bij Tokorico worden from scratch vers bereid en er wordt niet met voorgekookte producten gewerkt.

Tokorico menu

Ook gebruiken ze traditionele kousenband, in plaats van sperzieboontjes omdat deze knapperig blijven nadat ze gekookt zijn.

Volgens eigenaar Ricardo, is het meest populaire gerecht wat ze hebben, roti kip curry met aardappel en kousenband. Ook het befaamde broodje Rico, een broodje met pulled chicken op Surinaamse wijze bereid, is erg populair. Een wat opmerkelijker gerecht is kabeljauw bereid in kokosmelk.

Ik ben voor het vegetarische gerecht roti met tempeh gegaan. De saus die hiervoor gebruikt wordt, is hetzelfde als voor de variant met kip. Het gerecht was heerlijk en rijk van smaak, vol met exotische kruiden en precies heet genoeg (wat mij betreft was er geen extra sambal nodig). De aardappelen waren perfect gekookt en de groente waren vers. Ieder ingrediënt is met aandacht bereid!

Tokorico tempeh roti

Mijn vriend had de kip kerrie met gele rijst en gemengde groenten. Ook hier waren de kip en groenten perfect op smaak! De porties zijn behoorlijk groot dus je zult dan ook geen hongergevoel overhouden.

Tokorico kio kerrie with rice

We hebben ook nog Dawet gedronken (een felroze drankje wat in flesjes in de koelkast staat). Ricardo maakt het drankje zelf met verse kokosnoot, melk, citroengras en een geheime siroop. Het drankje was lekker zoet en een prima combinatie met het kruidige eten. Het is zeker de moeite waard, vooral als je een zoetekauw bent!

Al met al is het een aangenaam afhaalrestaurant waar de combinatie van het eten, de hitte in de keuken en de sfeer, je voor even naar een ver en exotisch land voert. En dat gewoon in Haarlem op de Botermarkt! De prijzen zijn zeer schappelijk voor een verse en smaakvolle (snelle) hap.

Tokorico Haarlem

Je vindt Tokorico op de Botermarkt 27, Haarlem, waar ze lunch, diner en snacks serveren. Je vindt ze ook op Facebook en bestellen kan via Deliveroo.

[Vertaling door Dave Lemmers]

Sarah Fencott

Sarah Fencott

British expat with a Welsh heart, which was incidentally stolen by Haarlem in 2015. An editor to pay the bills, a writer to satisfy her love of words, and a runner to retain her sanity, she’s a rather curious soul with a weakness for anything that purrs, pants or hops.
Sarah Fencott

Latest posts by Sarah Fencott (see all)