Specktakel een 9,5! Wijn & Ko en Fris stellen teleur tijdens WijnSpijswandeling

In Dranken, Food Events, Nieuws, Reviews, Uit eten/drinken, Uncategorized by Lizzy Martin

Afgelopen zondag was Haarlem het zonovergoten toneel voor de WijnSpijswandeling 2016. Haarlem Foodies stuurde een team van 4 doorgewinterde foodies op pad om samen met nog ruim 300 andere deelnemers de route te lopen en overal kritisch te proeven, te kijken en te ruiken. Ietwat wankel op de benen kwam het team aan het einde van de middag tot de conclusie dat Specktakel de onbetwiste koning van het evenement was. Wijn & Ko en Restaurant Fris stelden teleur. Lees hieronder het uitgebreide verslag van deze heerlijke middag.

Restaurant Fris, Twijnderslaan 7

Restaurant Fris Haarlem

Restaurant Fris Haarlem

Om te voorkomen dat alle gasten de wandeling in dezelfde volgorde wandelen, heeft de WijnSpijswandeling voorzien in strippenkaarten, waarop aangegeven is in welke volgorde je de 6 restaurants moet bezoeken. Zo kwam het dat we Fris als eerste bezochten. Fris is een restaurant dat een klein stukje buiten het Haarlemse centrum ligt in een rustige wijk. Het interieur is op een of andere manier prettig ouderwets: hier vind je geen “nouveau ruig” , maar een frisse, rustige inrichting waar je echt kunt ontspannen.

Ieder restaurant laat tijdens de wandeling zien wat ze in petto hebben door een klein gerecht te serveren dat hun kaart vertegenwoordigt, voorzien van een bijpassende wijn. Bij Fris kregen we een stukje langzaam gegaard varkensvlees met een volle jus, samen met een Cabernet Sauvignon uit Chili. Het vlees was wat droog, maar verder waren de smaken op orde dankzij de volle jus en de uien compote. En daar wrong meteen de schoen: het was op orde, maar nergens spannend of verrassend. En omdat we weten dat Fris wel heel spannend en verrassend kan koken, kwam ons team niet verder dan een 7. Een gemiste kans, vonden we allevier.

The Louisiana Lobstershack, Zijlstraat 21

The Louisiana Haarlem

The Louisiana Haarlem

The Louisiana Lobstershack, kortweg The Louisiana, zit nog niet zo heel lang in Haarlem. De zaak biedt comfort food en drankjes uit het Zuiden van de Verenigde Staten en zegt vooral heel goede cocktails te hebben, maar omdat het deze zondag niet om de CocktailSpijswandeling ging, serveerden ze toch hun huiswijn, een Chardonnay, samen met een chowder. Deze dikke soep, naar wens met mais (voor de vegetariër, heel attent dat hierin voorzien was) of rivierkreeftjes, bleek pittig en vol van smaak maar we vonden de keuze voor dit gerecht wat gemakzuchtig en de opmaak saai (en de foto ervan ook, maar dat terzijde). De ontvangst en bediening waren meer dan hartelijk en de kaart bleek dermate veelbelovend, dat we collectief besloten een keer terug te komen in dit gezellige tentje zodat we de volle Louisiana ervaring konden meekrijgen. Eindcijfer: een veelbelovende 7,5.

Specktakel, Spekstraat 4

Specktakel Haarlem

Specktakel Haarlem

Specktakel biedt “wereldse keuken”. Deze term dekt maar ten dele de lading, want bij Specktakel maken ze van de lekkerste ingrediënten en gerechten van over de hele wereld hun eigen, culinaire mix. En dat doen ze met veel creativiteit en aandacht, zoals ook weer bleek uit de “placemat” die ze speciaal voor de wandeling hadden gemaakt en de slimme zet om voor een zachte prijs nog een dessert voor na de wandeling aan te bieden, met bijpassende wijn. Een geval slimme marketing, zeker als je als restaurant het maximale uit een evenement als de WijnSpijswandeling wilt halen. En dan klopte alles ook nog eens: we kregen een werkelijk spectaculaire Merlot bij een prachtig opgemaakt bord met perfect gegaarde lamsrack, pompoen, gerookte feta en verschillende intens smakende sausjes en kruiden. Geserveerd door enthousiaste en hartelijke serveersters, die alles uitlegden alsof het de eerste keer was. Wij kregen er tranen van in onze ogen: een 9,5 dus.

Toujours Fish & Meat, Oude Groenmarkt 10

Toujours Haarlem

Toujours Haarlem

Bij Toujours werden we hartelijk ontvangen en daarna vergeten. Gezeten in de achterste hoek, waar 2 van onze tafelgenoten soms een onaangename toiletlucht te verwerken kregen, moesten we zwaaien en wapperen om de aandacht van de serveerster te krijgen. Maar toen we eenmaal haar warme aandacht kregen, kwam alles toch nog goed. Ze serveerde ons een heerlijk frisse Verduzzo, een Italiaanse wijn met een klein bubbeltje erin. De wijn was lekker maar leefde pas echt op bij het gerecht dat we kregen: gepekelde en gekruide tonijn carpaccio met gintonic komkommer en dressing met ponzu en soja. En omdat de serveerster zich toch een beetje schuldig voelde, kregen we nog een tweede glas, dat we op het zonnige terras met uitzicht op de Bavo nuttigden. Onze eindconclusie: wat een mooie zaak en wat een goede wijnspijs combinatie! Een mooie 8.

Table 24, Oude Groenmarkt 24

Table24 Haarlem

Table24 Haarlem

Een klein stukje verderop konden we zo het terras op schuiven van Table 24, onze één na laatste stop en een mooie, kleine zaak met een gevarieerde, internationale kaart. Ondanks de drukte op het terras stond de bediening in no time naast onze tafel en schonk ons een rode Primitivo in, gevolgd door de eigenaar met een groot bord met vier verrukkelijk ogende hapjes. Het bleek een wontonbakje, gevuld met zacht, gekruid rundvlees, zoetzure wortel en cress, met ernaast een wakamé-gelei en een wasabi-marshmellow. En die hapjes, die waren in no time weg! Knapperig, zacht, zoet, pittig, alles zat in één spannende hap die deed verlangen naar meer. De wijn erbij was lekker maar niet verbluffend. Een 8,5 want gewoon heel goed gedaan.

Wijn & Ko

Wijn & Ko Haarlem

Wijn & Ko Haarlem

Onze laatste stempel kregen we bij Wijn & Ko, waar de bekende gezichten van vinoloog Cathy Moerdijk en chef Imko Binnerts helaas ontbraken en de twee bedienende dames het zwaar hadden om de aanloop te verwerken, gezien de rommelige tafels en bezwete gezichten. Wijn & Ko is een sfeervolle zaak waar men alles weet van de juiste wijnspijscombinaties maar dit kwam dat niet goed uit de verf. Het gekozen gerecht, huisgemaakte ravioli met pecorino, notenboter en gefrituurde salie, was veel te machtig en ontbeerde een fris of zuur ingrediënt. Ook de geserveerde wijn, een witte Dona Maria, deed niets spannends voor het gerecht. Het geheel was vlak. En dat is jammer, want ook bij Wijn & Ko weten we dat dit restaurant veel meer in zijn mars heeft dan de magere 6,5 die het nu van ons team kreeg.

We sloten onze wandeling af met een dessert bij Effen Grijs en concludeerden daar tevreden dat de WijnSpijs wandeling een heerlijke besteding is van je vrije zondagmiddag, zeker als je zulke fijne gerechten voor je neus gezet krijgt als op deze zondag.

 

Lizzy Martin

Lizzy Martin

Lizzy Martin (Oud-Beijerland, 1973) woont sinds 2004 in Haarlem, samen met haar man en haar tweelingzoons en is gek op koken, schrijven over koken, gintonic, intieme dineetjes, goede wijn, feestjes, het Spaarne, haar vrienden en gezin.
Lizzy Martin