smeerkaas, la vache qui rit

Smeerkaas vaak te zout

In Healthy Food, Nieuws, Producten, Reviews, Shopping by Arianna Ardia-Wenink

Recent deed Questionmark onderzoek naar de gezondheid en duurzaamheid van smeerkazen in de supermarkt. Dit leverde verassende uitkomsten op.

Smeerkaas vaak te zout

Biologisch geen garantie voor gezond

Bijna de helft van de smeerkazen zijn volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum te zout. Dit blijkt uit een onderzoek van Questionmark naar de gezondheid en duurzaamheid van het aanbod smeerkazen in de Nederlandse supermarkt. Slechts 3 van de 37 onderzochte smeerkazen draagt het keurmerk biologisch. Deze bleken in alle gevallen te zout en/of te vet. Light varianten staan bovenaan de lijst. Naturel smeerkazen, varianten met een smaakje en de befaamde Goudkuipjes zijn te zout en erg vet.

La Vache Qui Rit beste én slechtste keuze

La Vache Qui Rit Light scoort het beste met 1,5 gram zout per 100 gram en 4,7 gram verzadigd vet per 100 gram. Onderaan de smeerkaaswijzer vinden we eveneens een smeltkaas van de Franse lachende koe. De Apericube Naturel is hekkensluiter terwijl de biologische kaaspuntjes van Bio Verde nóg ongezonder zijn. Omdat wij ook biologisch meetellen in de score is Bio Verde als een-na-laatste geëindigd.

>> Bekijk hier de Questionmark smeerkaaswijzer <<

Zout

Een volwassene zou volgens de richtlijnen van de World Health Organisation niet meer dan 2 gram natrium (omgerekend 5 gram zout) per dag binnen moeten krijgen. Zo helpt een boterham met een dikke laag smeerkaas je al snel aan je dagelijkse zoutinname. 17 van de 37 producten in deze smeerkaaswijzer bevatten meer dan 2,05 gram zout per 100 gram en vallen volgens het Voedingscentrum buiten de Schijf van Vijf.

Verzadigd Vet

Smeerkaas, maar ook gewone kaas, bevat vaak een grote hoeveelheid verzadigde vetten. Verzadigde vetten komen vooral voor in dierlijke producten, en staan met name bekend om hun ongezonde eigenschappen. Het Voedingscentrum heeft bepaald dat smeerkaas maximaal 14 gram verzadigde vetten per 100 gram mag bevatten om in de Schijf van Vijf te horen. 3 van de 37 smeerkazen waren te vet.

Disclaimer

Deze QM-wijzer is enkel gebaseerd op de product etiketinformatie van producten uit het assortiment van Albert Heijn, Jumbo en Ekoplaza en is samengesteld aan de hand van de hoeveelheid zout per 100 gram (37,5% score) en de hoeveelheid verzadigd vet per 100 gram (37,5% score). Biologisch weegt voor 25% mee. Albert Heijn verkoopt ook smeerkaas van eigen merk, maar de voedingswaarden zijn niet in hun webshop terug te vinden, waardoor ze ook niet in deze wijzer zijn opgenomen.

Arianna Ardia-Wenink

Afkomstig uit Florence, ben ik me steeds meer een mug gaan voelen. In mijn vrije tijd vind ik het vooral leuk en lekker om uit eten te gaan, wijn te proeven en culinaire events te bezoeken. Ik hou ook heel veel van koken en mijn gasten te verwennen en te verrassen. Met de Italiaanse keuken natuurlijk, maar niet alleen. Ik kan uren over eten praten en ik vind het leuk om culinair nieuws en mijn ervaringen met jullie te delen.

Latest posts by Arianna Ardia-Wenink (see all)