Sidra en de Sidrería

In Dranken, Producten, Trips by Siebe van der Leij

Veel mensen, en zeker zij die zich Foodie noemen, weten inmiddels wel dat je voor lekker eten in San Sebastián moet zijn. Heerlijke en verrassende pintxos en geweldige 3 sterrenrestaurants. Beter wordt het écht niet!  Maar… er is nog een culinair fenomeen dat zeker de moeite waard is; de Sidrería. Misschien niet zo verfijnd, maar wel lekker, eigen en heel erg gezellig.      

Sidra

Sidra is appelcider, échte appelcider, dus geen laffe zoete aftreksels met een klein vleugje appel.  Het bestaat voor 100% uit gefermenteerd appelsap zonder enige toevoeging.  De Basken noemen het ‘sagardo’ oftewel appelwijn.  Het alcoholpercentage schommelt rond de 6%.  De oogst van de appelen vindt plaats in oktober en november.  Er zijn vele appelrassen die voor de sidra worden gebruikt en de selectie is een nauwkeurig werkje.  Het is belangrijk een goede balans te vinden tussen zoete en zure appelen.  Na het persen wordt het sap gefermenteerd in enorme vaten. In de tweede helft van januari is de sidra klaar en kan er van genoten worden.

Sidra
 De sidra wordt direct uit het vat geschonken

Oogst
Oogst van de appelen

Sidredía

In de tweede helft van januari begint het bij de Basken te kriebelen, want de sidra is bijna klaar en het sidraseizoen staat op het punt te beginnen.  Ze gaan dan in grote groepen naar de sagardotegi, oftewel de ‘ciderbodega’ in bijvoorbeeld de dorpen Usurbil of Astigarraga, vlakbij San Sebastián.  Daar begint dan een groot eet- en drinkfestijn.  De gasten zitten (of beter nog; staan) aan lange houten tafel op harde houten banken.  Er is een beperkt menu.  Vooraf omelet met stokvis, als hoofdgerecht txuleton, oftewel een kort gebakken côte de boeuf en als dessert Idiazabal (Baskische licht gerookte schapenkaas) met kweeperengelei.  De opwinding begint echt als er iemand ‘TXOTX’ roept.  Dit is het teken dat er gedronken kan worden.  De groep beweegt zich naar de gekoelde ruimte naast de eetzaal, waar de vaten sidra staan.  Je houdt je glas voor het vat van je keuze (iets zoeter, iets zuurder) en klokt de inhoud snel achter over.  De drank moet snel gedronken worden omdat het juist het lekkerst is als het net in het glas is geschonken.  Boek je reis naar San Sebastián voor half april, want dan zijn de vaten leeg en kan je het alleen nog maar uit de fles drinken.

Sidreria
Txotx

Sidra uit de fles

Na half april kun je nog steeds sidra drinken.  Lekker fris in de zomer.  De Basken kopen met een aantal man een fles en drinken de fles samen leeg.  Als je zin hebt in een slok pak je de fles en schenk je jezelf van grote hoogte (net als de de vorige keer besproken txakoli, de Baskische witte wijn) een paar slokken in.  Steeds met kleine slokjes, want de drank mag niet dood vallen in het glas.  De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat niet iedereen meteen fan is, maar je moet het een keer geproefd hebben.

Sidra
Typische sidra fles

Siebe van der Leij

Siebe van der Leij

Eigenaar at Patxaran
Siebe van der Leij is sinds een bezoek in de vroege jaren negentig helemaal verknocht aan Baskenland. Het geweldige eten, de bijzondere dranken, de ruige bergen en kust en natuurlijk de enorm aardige mensen vormden zijn inspiratie om deze sfeer naar Haarlem te brengen.
Siebe is geboren en getogen in Groningen maar nu gesetteld in Haarlem waar hij eigenaar is van restaurant en pintxobar Patxaran. Gek op alles wat Baskisch is: eten, dranken,natuur, geschiedenis, mensen.
Siebe van der Leij

Latest posts by Siebe van der Leij (see all)