IKEA FOOD

Restaurant Review: IKEA Haarlem krijgt een 4

In Reviews, Uit eten/drinken by Lizzy Martin

IKEA kan je moeilijk missen als je Haarlem inrijdt vanuit Amsterdam per trein of snelweg: een groot blauw gebouw met gele letters, omringd door een enorm parkeerterrein. Nu reed ik er al regelmatig langs maar vond nooit de tijd om er eens rustig te eten. Tot vandaag dus.

IKEA FOOD

IKEA FOOD

Het eerste dat opvalt als je binnenkomt, is dat IKEA heeft gekozen voor het momenteel oh-zo populaire concept-store gebeuren. Naast ontbijten, lunchen en dineren kan je bij IKEA ook allerlei eten voor thuis kopen en er is zelfs een afdeling met dingetjes voor in huis, zoals schemerlampjes, badkamers en theedoeken. Voor het restaurant moet je dan ook eerst een grote trap op en daarna door een aantal compleet ingerichte woningen van doolhofachtige proporties. Erg verwarrend allemaal, maar gelukkig is daar dan ineens het restaurant. Ruim opgezet met heel veel verschillende zitjes maar ook druk en lawaaierig door alle kinderen die er zomaar los rondlopen.

IKEA heeft gekozen voor het thema “Zweden” in het restaurant. Er zijn Zweedse gehakballetjes met cranberrysaus, er zijn verschillende gerechten met zalm, zoals gravad lax en gebakken zalm met dillesaus en het fameuze kaneelbroodje en de typisch Zweedse wortel-kokoscurrysoep. Wat ook opvalt, zijn de lage prijzen: de meeste gerechten liggen rond een prijs van rond de 4 euro.

En al gauw werd me duidelijk hoe IKEA deze lage prijzen realiseert: er is nauwelijks personeel te bekennen. Na een tijdje om de aandacht van het personeel te hebben , besloot ik om er uiteindelijk zelf maar op uit gaan en mijn eigen maaltje bij elkaar te scharrelen. Ik koos voor de vegetarische gehaktballetjes met couscous, kikkererwtenchutney en yoghurtdressing en dronk hierbij een citroen-limoendrank. En hier constateerde ik dat de focus van IKEA blijkbaar niet meer op het koken ligt: de couscous was flauw, de balletjes te droog en de yoghurtdressing smaakte alsof hij was gaan schiften. Daar hielp het vrolijk ingestoken vlaggetje helemaal niets aan. Zelfs mijn drankje was te zoet.

IKEA afruimband

IKEA afruimband

Ergens is het maar goed dat er niemand na afloop van je eten komt vragen of het gesmaakt heeft. Het management van deze zaak zal waarschijnlijk al te vaak hebben ervaren dat die vraag resulteert in gegooi met borden en zal daarom gekozen hebben de onpersoonlijke afruimband waar ik nu mee geconfronteerd werd. Gezellig is echter anders.

Kortom, het was één grote doffe ellende daar bij IKEA. Het management is blijkbaar volledig de focus op het eten kwijt geraakt en heeft een potje gemaakt van het gastheerschap dat in de horeca toch zo belangrijk is, wil je als restaurant kunnen overleven in deze tijden. Waarom ze dan toch nog een 4 van me krijgen? Omdat ik thuis kwam met verdomd leuke gordijnen, een schattig roze schemerlampje en een KLIPPAN bank. En dat gebeurt me bij andere restaurants nou nooit.

Lizzy Martin

Lizzy Martin

Lizzy Martin (Oud-Beijerland, 1973) woont sinds 2004 in Haarlem, samen met haar man en haar tweelingzoons en is gek op koken, schrijven over koken, gintonic, intieme dineetjes, goede wijn, feestjes, het Spaarne, haar vrienden en gezin.
Lizzy Martin