Restaurant Fris

Restaurant Fris by Rick May

In Food Events, Nieuws, Reviews, Uit eten/drinken, Uncategorized by Gabrielle Salvatore

Aan de rand van het Frederikspark, net buiten de gebaande ’restaurantroute’ van het Haarlemse centrum, ligt Restaurant Fris. Rick May is hier nu een jaar de trotse eigenaar en nodigde de pers uit voor een ontspannen lunch om kennis te maken met zijn eigen stijl, zijn bevlogen brigade en de nieuwe kaart. Haarlem Foodies was van de partij en dat was bepaald geen straf!

Restaurant Fris

Keuken

Rick May

Rick is met zijn 27 jaren een jonge hond in de Haarlemse horeca. En dan bepaald geen keffertje, maar een echte terriër die er helemaal voor gaat. Van (wijlen) Paul van de Bunt van restaurant De Leuf ** leerde hij de fijne kneepjes van het vak. Rick lijkt goed opgelet te hebben bij zijn leermeester, want ook in restaurant Fris is vakmanschap en creativiteit in alles verweven. Als Rick maar even vrij is pakt hij zijn koffers en trekt hij de wijde wereld in, het liefst naar Azië. Daar snuift hij letterlijk en figuurlijk nieuwe ideeën op. En wat van ver komt… Juist, dat is goed te merken aan tafel bij Restaurant Fris. Enthousiast vertelt Rick dat zijn menu geïnspireerd is op producten van om de hoek, in samenspel met smaken van ver. De amuse ’Tom-kha-kai-op-onze-manier’ is daar een mooi voorbeeld van. Deze amuse was niet zo’n minuscuul hap-slik-weg-hapje, nee, deze eigen versie van de Thaise soep was een volwaardig gerecht! Het geheel werd zo mooi in een coupe gepresenteerd dat het bijna zonde was om je lepeltje er in te zetten.

Favoriete gerecht

Met zijn favoriete gerecht op de kaart – de verse croissant met gebakken eendenlever, Pata Negra en vijgenijs – brengt hij een ode aan zijn stage-ervaring in Cataluna. Sommelier Jane had heel gewaagd een licht gekoelde Sangiovese gekozen als begeleider van dit gerecht. Het vetje van de lever versmolt met de zuren van de wijn en alle smaken van het gerecht bleven mooi staan. De wijn had een prachtige bijrol die Oscarnominatie-waardig is. Memorabel. Jane heeft zichtbaar plezier in haar werk; dat merk je goed wanneer ze bij elke gang de keuze van de wijn toelicht.

Restaurant Fris by Rick May

Tom kha kai

Restaurant Fris

Croissant

Sfeervol dineren

Rick’s team werkt als een geoliede machine; alles liep geruisloos, soepel en gesmeerd. Men is oprecht vriendelijk en gastvrij en iedereen lijkt goed op elkaar ingespeeld. We voelden ons vanaf het eerste moment meteen op ons gemaakt. Het restaurant is fris, open, warm en zeer smaakvol ingericht. Pas na een uur merken we op dat er geen tafellinnen op tafel ligt.

Je bent echt uit eten in Fris zonder dat het ergens ’chique de friemel’ is. Knietje vrijen wordt wat lastig, want je hebt een heerlijke ruime plek aan een grote houten tafel. De akoestiek is zoals het hoort te zijn; je kan zonder je stem te verheffen met je tafelgezelschap converseren. Dat maken wij wel eens anders mee!

Restaurant Fris

Tante Door kip

Restaurant Fris

Gamba

Nog meer te doen

Ook achter de schermen gebeurt er van alles bij Restaurant Fris. Zo geeft Rick regelmatig kookworkshops, verzorgt het restaurant catering voor zowel de particuliere als zakelijke markt en kun je een bijna-klaar-om-te-serveren thuismenu bij ze bestellen. Handig! Je hoeft het alleen nog maar even op te halen en thuis de laatste hand er aan te leggen.

Jubileummenu

Het eenjarig jubileum wordt met de gasten gevierd met een Jubileummenu van drie kleine bites, een amuse en vijf gangen.
Prijs: € 65,- inclusief bruisend aperitief, tafelwater en koffie/thee met friandises.
De prijs inclusief alle bijpassende wijnen bedraagt € 99,-.

Let op! Je kunt alleen gebruik maken van deze actie in de maand september.

Restaurant Fris is lid van restaurantvereniging Jeunes Restaurateurs

 

Review door Gabrielle Salvatore en Lisanne van Veen

Contactgegevens

Adres: Twijnderslaan 7,
2012 BG Haarlem
Telefoon: 023 531 0717

Openingstijden:

Dinsdag tot en met zaterdag vanaf 18.00 uur

Gabrielle Salvatore

Gabrielle Salvatore

Genieten van wijn en lekker eten spreekt u aan. Al proevend leert u omgaan met uw zintuigen. Met veel plezier geef ik aan u een wijncursus of wijn/spijs workshop zoals de wijncursussen SWEN 1 (Wijnvignet), SWEN 2 ( Wijnoorkonde ), SWEN 3 (Wijnbrevet ),‘Leren wijn proeven’, ‘Genieten van Wijn, ‘Wijn & Kaas’ en andere wijnworkshops. Lees meer erover hier. Beginners en gevorderden, amateurs en professionals zijn van harte welkom. In 2002 werd ik Vinoloog en sinds 2008 ben ik ook Italiaans Sommelier.
In september 2015 start ik met SWEN 5, de hoogste wijnopleiding in Nederland. Leren om te delen met jullie.
In hartje Haarlem heb ik een eigen professionele cursuslocatie in De Vijfhoek (zeer goed bereikbaar!). Het pandje is uit 1824 en ligt in het sfeervolle’ groenste straatje’ van Haarlem. Binnen vind je een geselecteerde collectie wijnen.
Gabrielle Salvatore

Latest posts by Gabrielle Salvatore (see all)