Petossi

Petossi Restaurant

In Nieuws, Reviews, Uit eten/drinken by Gabrielle Salvatore

Veertien jaar geleden ging Bart van Berkel op reis. In elke uithoek van de wereld lichtte hij de deksels van de pannen om te kijken, te ruiken en te proeven. We hadden het al aangekondigd, veertien jaar later, neemt hij ons mee op diezelfde reis in zijn eigen restaurant in hartje Haarlem. Bart combineert in zijn nieuwe restaurant wereldse invloeden met seizoensgebonden producten van eigen bodem.

Masterchef Bart

Zijn hart volgend verruilde hij zijn bureau in de ICT voor het fornuis. Kookte de sterren van de hemel en kreeg me daar toch een energie van! In 2014 werd hij zelf een ster: hij won de titel Masterchef Holland in het gelijkmatige televisie programma. Stomverbaasd als hij was pakte hij de koe bij de hoorns en ging meteen in de leer bij koks als Sergio Herman en Nick Bril en opnieuw lichtte hij de deksels van de pannen. Maar dit keer dan wel even in de gerenommeerde sterrenrestaurants.

Petossi

MasterChef Bart van Petossi

Petossi

En nu, augustus 2017, opent Masterchef Bart de deuren van Petossi.
Niet in zijn eigen Brabantse Uden, maar in het culinaire kloppend hart van Nederland; Haarlem! Een hoekpandje aan de Lange Veerstraat.
“Het pand was er al, de naam nog niet” sprak hij staande aan het hoofd van een lange gedekte tafel met culinaire journalisten tijdens de perslunch deze week.  “Toen mijn oma van de winter boerenkoolstamppot voorzette wist ik het meteen: Petossi!  Dat is de Brabantse naam voor het gerecht”.

De wereld op je bord

We kregen tijdens de lunch zes gerechtjes uit de – open -keuken. 

Het amusehapje was een, jawel, petossipoffertje.

Alle volgende gerechtjes werden op zeer originele wijze gepresenteerd: in kommetjes, mokken en op bordjes. Steeds kleurrijke combinaties, harmonieus en verrassend van smaak. De wereldse keuken met een knipoog naar eigen bodem. Zoals bijvoorbeeld de Hollandse scheermes en pijlinktvis met dashi rijst en yuzu zeeschuim, de kalfstartaar van de Lindenhoff op Piemontse wijze en de wilde eend met jus van drop en appelstroop.

This slideshow requires JavaScript.

Foto’s: Barbara Meulenbelt 

De wijnkeuze

Complimenten ook voor de sommelier Charlotte Wagner (ex ML, ex Ratatouille). De keuzes van Charlotte waarin wijn en gerechtjes elkaar steeds  omarmden wist ze in heldere taal toe te lichten. En eindelijk eens huiswijnen van de wat onbekendere druivenrassen; grillo en falanghina voor wit en de primitivo voor rood. Daar word ik dus blij van.

Je eet wat de pot schaft

Je kunt bij Petossi kiezen uit een twee-tot-zesgangen Chefsmenu. Uiteraard wordt er rekening gehouden met je persoonlijke wensen maar welke gerechtjes je krijgt blijft steeds een verrassing. En het aanbod is afhankelijk van wat moeder natuur op dat moment te bieden heeft.

Petossi

Foto: Barbara Meulenbelt 

Fijne sfeer

Petossi is een klein huiselijk en modern restaurant waar je je meteen thuis voelt. Je zit op uitstekende stoelen, en nee beslist geen Brabants bont op tafel. Er is plek voor maximaal 50 man. 

Petossi

Foto: Barbara Meulenbelt 

 

Petossi contactgegevens
Lange Veerstaat 15
2011 DA Haarlem
www.petossi.nl

Openingstijden
Dinsdag t/m zaterdag   17:30- 22:00

Gabrielle Salvatore

Gabrielle Salvatore

Genieten van wijn en lekker eten spreekt u aan. Al proevend leert u omgaan met uw zintuigen. Met veel plezier geef ik aan u een wijncursus of wijn/spijs workshop zoals de wijncursussen SWEN 1 (Wijnvignet), SWEN 2 ( Wijnoorkonde ), SWEN 3 (Wijnbrevet ),‘Leren wijn proeven’, ‘Genieten van Wijn, ‘Wijn & Kaas’ en andere wijnworkshops. Lees meer erover hier. Beginners en gevorderden, amateurs en professionals zijn van harte welkom. In 2002 werd ik Vinoloog en sinds 2008 ben ik ook Italiaans Sommelier.
In september 2015 start ik met SWEN 5, de hoogste wijnopleiding in Nederland. Leren om te delen met jullie.
In hartje Haarlem heb ik een eigen professionele cursuslocatie in De Vijfhoek (zeer goed bereikbaar!). Het pandje is uit 1824 en ligt in het sfeervolle’ groenste straatje’ van Haarlem. Binnen vind je een geselecteerde collectie wijnen.
Gabrielle Salvatore

Latest posts by Gabrielle Salvatore (see all)