Op zoek naar de perfecte koffie bij Koffiebar Mogador

In Nieuws, Uit eten/drinken by Rogier Mostert

Aan de Botermarkt / Gasthuisstraat 48 in Haarlem, vind je Mogador. Een kleine gezellige koffiebar waar ze koffie met heel veel liefde bereiden. Steeds meer Haarlemmers weten daardoor hun weg te vinden naar Mogador. Ik ben nieuwsgierig naar het geheim van Mogador en maak een afspraak met eigenaar Youssef Kaniz.

Op een dinsdagmorgen rond 10:00 spreek ik af met Youssef. De zaak zit bijna helemaal vol en er hangt een gezellige sfeer. Een aantal mensen werkt achter hun laptop en veel mensen zitten gezellig te praten. Ik kan binnen een tafeltje bemachtigen aan het raam en al snel schuift Youssef (37) aan.

Ik vraag Youssef als eerste hoe Mogador is ontstaan en wat de naam betekent. “Ik ben begonnen in de online marketing en heb dat zo’n 10 jaar gedaan. Mijn ouders zaten in de koffie en eigenlijk wilde ik er altijd iets mee gaan doen. Na een lange buitenlandse reis met mijn vriend Mo van Foodmarkt Mabrouk, besloten we om samen een espressobar te beginnen. Mo had naast zijn winkel een opslag die ik kon gebruiken. Zo is het allemaal in 2012 begonnen. Over de naam hebben we lang nagedacht. Mogador is een plaats in Marokko waar ik vaak ben geweest. Toen we eenmaal op de naam Mogador kwamen, waren we er snel uit. Alles kwam toen samen. Hierna heb ik twee jaar lang 24 uur per dag gewerkt om Mogador van de grond te krijgen”.

Populairste koffie

Bij Mogador kan je maar liefst dertig verschillende soorten koffie bestellen. Welke soorten koffie zijn het populairste? “We maken het meeste cappuccino, gevolgd door espresso en Marokkaanse koffie.” Ik ben nieuwsgierig naar de Marokkaanse koffie. Youssef: “Dat is koffie die je schenkt in een Marokkaans glas. Eerst schuimen we de melk. Die laten we vervolgens een halve minuut rusten, waarna we rechtstreeks de espresso uit de machine in het glas laten lopen.”

Bocca

De koffie die ze bij Mogador bereiden wordt gemaakt met bonen (Sidamo) van branderij Bocca. Waarom bonen van Bocca? “Bij de start van Mogador zocht ik naar de juiste bonen. Ik kende Bocca niet, maar een vriend wees mij er op. Toen ik vervolgens de koffie van Bocca proefde was ik meteen verkocht. Bocca gaat uitermate goed met koffie om. Ze zijn altijd bezig met smaak. Het is een relatief kleine branderij, maar ze zijn groot in hun doen en laten. De smaak van koffie is sterk afhankelijk van de oogst en het seizoen. Bocca heeft meerdere soorten bonen en samen kijken we constant welke bonen bij Mogador passen. Er is veel mogelijk. En natuurlijk erg belangrijk: de koffie is biologisch en fair trade!”

Het is trouwens opmerkelijk dat je bij Mogador nergens ziet dat het biologisch is. Waarom communiceert Youssef dit als oud-marketingman niet nadrukkelijker? Youssef: “Bijna alles wat we hier doen is biologisch. We schreeuwen het niet, want het is eigenlijk heel logisch dat je zoveel mogelijk biologisch doet”.

Bijzondere koffiemachine

Cruciaal voor een goede koffie is natuurlijk de machine. Wat voor espressomachine heeft Mogador en waarom juist die? “We hebben een La Marzocco Linea Classic. Er zijn machines in de markt waarmee je meer de diepte in kan wat betreft smaak, maar dit is een echte betrouwbare klassieke machine. Hij is trouwens gloednieuw met drie zetgroepen, zodat we meer capaciteit hebben. De machine heb ik laten poedercoaten in de kleur van Mogador, zodat hij echt uniek is geworden.”

Constante kwaliteit koffie

Onafhankelijk welke barista bij Mogador je koffie maakt, de kwaliteit is altijd constant. Dat wisselt bij veel andere espresso-zaken. Hoe doet Mogador dat?
“Wij hebben op al onze kannen een thermometer, zodat we de temperatuur goed kunnen meten, hierdoor kunnen we onze melk exact op 65 graden brengen. Ook proberen we elke koffie te wegen en zelfs het water. Koffie is namelijk een natuurproduct. De molen reageert bijvoorbeeld op de omgeving, zoals de vaatwasser.

De ideale espresso van onze bonen bevat 19-20 gram koffie. We zetten alleen dubbele shots en de hoeveelheid water is ongeveer 37-39 milliliter. Elke koffie die we maken moet goed zijn. We proberen steeds te innoveren. Zo ook in ons water. Water beïnvloedt namelijk sterk de smaak van de koffie. Ik laat dan ook regelmatig ons water analyseren in een laboratorium om zo te ontdekken hoe we de smaak kunnen verbeteren. Daarnaast experimenteren we met de melk: hoe voller, hoe beter. Door continu te meten en te proeven kunnen we de kwaliteit constant houden en verbeteren: we streven naar perfectie.”

Barista Niels van Mogador laat zien hoe hoe hij een mooie Latte Macchiato maakt

De koffiecultuur van Haarlem

Is er een koffiecultuur in Haarlem? “Heel erg en het wordt alleen maar beter. Er komen steeds meer koffietentjes bij.” Dat er in Haarlem steeds meer belangstelling komt voor goede koffie is volgens Youssef ook goed te merken aan de verkoop van hun specials. “Periodiek kies ik uit het actuele assortiment van Bocca een koffie die ik als special verkoop. Dat is elke keer een andere single origin (bonen afkomstig uit dezelfde regio – red.). We merken dat er steeds meer belangstelling komt voor de specials en mensen komen er ook steeds vaker voor terug. Haarlemmers willen iets bijzonders voor thuis.” De special van deze maand heeft de fantastische naam: Tarrazu El Diamante. Het is een branding van 100% Arabica-bonen die afkomstig zijn uit Costa Rica.” We proeven een espresso van deze special, waarbij ik meteen de tip van Youssef in de praktijk breng door mijn espresso eerst goed te roeren. De espresso is verrassend! Ze is heel fris en zacht. De mooie smaken komen gefaseerd en blijven lang hangen. Met recht een “special”.


Mogador Haarlem

www.mogadorcafe.nl
Botermarkt / Gasthuisstraat 48 in Haarlem
Openingstijden: ma-vrij: 08:00 – 18:00 | Za. 08:00 – 17:30 | Zo: 10:00 – 17:00

Dit bericht is eerder gepubliceerd op Foodish.nl

Volg mij via

Rogier Mostert

Geboren en getogen Haarlemse Bourgondiër. Op mijn weblog Foodish.nl probeer ik mensen te enthousiasmeren voor eerlijk en ambachtelijk eten en drinken. Weet wat je eet en geniet daar intens van!
Volg mij via

Latest posts by Rogier Mostert (see all)