De Zeeuw

Nieuw in Haarlem: Restaurant de Zeeuw

In Reviews, Uit eten/drinken by Arianna Ardia-WeninkLeave a Comment

Net open in Haarlem: Restaurant De Zeeuw met eigenaar en chefkok Jeroen de Zeeuw in de keuken. Een klein, gezellig en heel goed restaurant, enigszins verscholen in hartje Haarlem.

Jeroen de Zeeuw, voormalig chefkok bij Simple in Utrecht en auteur van twee kookboeken, Vers, en Simple, is na vele (inter)nationale omzwervingen weer thuis in zijn en ons geliefde Haarlem, in zijn eigen restaurant, hier keken we naar uit!

Foto: Jeroen de Zeeuw in Haarlem, website Restaurant De Zeeuw

De sfeer

‘Geen stijve bedoening. Maar informeel en toegankelijk,’ zegt Jeroen de Zeeuw. En dat is het ook! Het restaurant ademt de sfeer van een zaakje in het Parijse Saint-Germain of Le Marais of zo’n verscholen etablissement in een van de straatjes ronde de Antwerpse OLV-kathedraal of de Brusselse markt. Ervaar Parijs, Antwerpen en Brussel in Haarlem.

De donkerblauwe muren en grijs tegelwerk, de ronde lampen en kaarsjes aan tafel geven het restaurant een warme uitstraling. Maar ook stoer door het minimalistisch interieur en de houten vierkante tafels met zwarte stoelen.

De schone open keuken is geweldig. Zo houden Jeroen en zijn Team contact met de gasten.

De Zeeuw

Restaurant De Zeeuw – Jeroen in de Keuken

Tafel 0 en de Keuken

Het beste zicht op de keuken heb je vanaf de inspiratietafel oftewel tafel 0. Ja, bij De Zeeuw kun je ook aan tafel 0 eten. Waar de meeste restaurants beginnen met tafel 1, begint De Zeeuw bij tafel 0. De gedachte achter deze tafel is dat dit de tafel is waar alle ideeën en creaties beginnen. ‘Aan deze tafel eet je “carte blanche” en wordt je geïnspireerd, en verrast met zowel wijn als spijs,’ en proeft de nieuwste smaken en hersenspinsels van de chef.  Drie gangen eten kost er 35 euro, zes gangen 60 euro voor het volledige verwenprogramma van zes gangen. Daarnaast zal er ook een aantal kleine snacks en hammen op de kaart komen.  Let wel op: voor een plekje aan deze bijzondere tafel met uitzicht op de open keuken moet je vooraf je ticket kopen. Tafel 0 biedt slechts plek aan 4 personen, dus wees er snel bij.

Wij hebben even aan tafel 0 gezeten en kunnen aanschouwen hoe vakkundig Jeroen en het keukenteam werken.

Restaurant De Zeeuw

Restaurant De Zeeuw – tafel 0 en de keuken

Restaurant De Zeeuw

Restaurant De Zeeuw – tafel 0 en de keuken

Het menu

De Zeeuw serveert 5 dagen per week één menu waarbij je kunt kiezen van 3 tot 6 gangen op doordeweekse dagen, en op vrijdag en zaterdag van 4 tot 6 gangen. De gerechten wisselen naar gelang het seizoen en de aanvoer van zijn leveranciers. Wij hebben het decembermenu geproefd met bijpassende wijnen.

Restaurant De Zeeuw

Restaurant De Zeeuw – Menu

Het proeven

We beginnen met een proost met een Cava met tonen van amandel en groene appel. Op tafel verschijnen alvast een paar lange dunne kaasstengels met maanzaad en kaas van Oude Beemster.

Restaurant De Zeeuw

Restaurant De Zeeuw – Lange dunne kaasstengels met maanzaad en kaas van Oude Beemster

Als amuse krijgen we een macaron van komkommer met dashi, yuzu en koriander cress en daarnaast een koekje van Oude Beemster met een crème van piccalilly. Een prikkeling voor onze smaakpapillen. We krijgen steeds meer zin in meer!

Restaurant De Zeeuw

Restaurant De Zeeuw – macaron van komkommer met dashi, yuzu en koriander cress

Bij de steak tartare krijgen we een Pflüger blanc de noir 2016 geschonken. Er staat blanc, maar het is bijna een rosé qua kleur. Dit is dus een ‘witte’ wijn gemaakt van pinot noirdruiven. Een verleidelijk aroma met bessenfruit en aardbeien. De smaak is zacht en elegant met een duidelijk zoetje. de balans tussen de frisse zuren en het restzoet zorgt voor veel verleiding. Heerlijk om zo te drinken, vooral bij de rettich.

De steak tartare is goddelijk: pure smaak van goede kwaliteit vlees, lekker op smaak gebracht en het gepofte spek daarbij vinden we te gek. Een verrassende crunchy bite als goede aanvulling aan het malse vlees.

Restaurant De Zeeuw

Restaurant De Zeeuw – steak tartare met bieslookmayonaise, gepoft spek en rettich

De tweede gang is een vegetarisch gerecht: linguine van aardappel, ingelegd mosterdzaad een saus van Comté kaas en hazelnoot. De linguine zijn heel dun gesneden waardoor het gerecht extra luchtigheid krijgt. Ze hebben een knapperige bite die een lekkere tegenhanger vormt bij de vloeibare romige kaassaus.

Restaurant De Zeeuw

Restaurant De Zeeuw – linguine van aardappel, ingelegd mosterdzaad een saus van Comté kaas en hazelnoot

We drinken er een Joostenberg Chenin Blanc 2017, met een vleugje hout en ananas en een droge afdronk.

Dan volgt een gerecht met kabeljauw met geroosterde prei, postelein, mousseline en prei-olie. Onze gastheer benadrukt ook dat chef-kok Jeroen alleen werkt met vis uit de Noordzee en Nederlands vlees. We drinken er een ecologische witte wijn bij, The Flower and the Bee, afkomstig uit hartje Galicië, een lekker frisse wijn met een vleugje limoen.

Restaurant De zeeuw

Restaurant De Zeeuw- kabeljauw met geroosterde prei, postelein, mousseline en prei-olie

En dan het hoofdgerecht: eend met een bitterbal gevuld met het vlees van de eendenbout, rode biet en anijs. De eend is gebakken op een Japanse houtskoolgrill. De eend en ook de bitterbal met de eendenbout zijn heerlijk. Hoewel eend met rode biet een klassieke combinatie is maakt de bitterbal met eendenbout het verrassend.

Restaurant De Zeeuw

Restaurant De Zeeuw – eend met een bitterbal gevuld met het vlees van de eendenbout, rode biet en anijs

Ook een pluspunt: een keuze aan fijngeslepen vleesmessen om het vlees te snijden. Daar worden we blij van.

Restaurant De Zeeuw

Restaurant De Zeeuw – vleesmessen

Bij het hoofdgerecht drinken we een spannende en juicy Monastrell van viticulturist en wijnmaker Juan Antonio Ponce, genaamd naar zijn dochter Paula, Depaula. Deze Spanjaard heeft karakter. Intens, maar niet te zwaar. Na de eerste slok valt een prettige frisheid op, met een combinatie van rood fruit, zachte kruidigheid en een dropachtige anijssmaak. Hij is mondvullend en dankzij het fruit en de tannines gaat dit samen met een heerlijk, lange afdronk.

Bij het dessert schenkt de sommelier de dessertwijn Gariguella Moscatell d’Empordà met tonen van kamille, peer en karamel. Diezelfde smaken komen ook terug in het dessert van specerijen-parfait, Doyenne du comice peer, zachte meringue en anijskruim.

Restaurant De Zeeuw

Restaurant De Zeeuw – specerijen-parfait, Doyenne du comice peer, zachte meringue en anijskruim

Wanneer we na zitten te genieten van het gastronomisch diner worden we extra verwend met nog wat stukjes boterkoek en heerlijke chocolaatjes.

Restaurant De Zeeuw

Restaurant De Zeeuw – boterkoek en heerlijke chocolaatjes.

 

De keuken

‘Informeel en toegankelijk’ zoals de sfeer, met schoonheid en kwaliteit op tafel. Een knusse bistrot met culinaire meesterwerken op het bord. De gerechten zijn toegankelijk tegelijk mooi en speels voor het oog en kwaliteit en vakmanschap voor de smaakpapillen. ”No-nonsense maar hoogstaand tafelen voor een goede prijs. Intiem en zonder opsmuk, maar met onvervalste kwaliteit op het bord”. De woorden van Jeroen de Zeeuw kloppen helemaal.

Je proeft een basis van de Franse keukentraditie met een informele aanpak en met allerlei invloeden. Chef-kok Jeroen De Zeeuw laat zijn creativiteit zien met verrassende smaakcombinaties, met aandacht voor speelse details.

Bij elk gerecht ervaar je pure smaken en de aandacht voor product en milieu. Zo biedt de keuken bijvangst uit de Noordzee en eigen verbouwde groenten.

Ook in de wijnen komt de liefde voor pure producten terug. Veel biologische wijnen die heerlijk worden afgestemd op de gerechten. Voor gasten die willen genieten van een goede wijn-spijscombinatie zonder alcohol  biedt De Zeeuw gefermenteerde groente- en fruitsappen die worden gemaakt in combinatie met verschillende kruiden en specerijen. Je kunt ze bestellen in allerlei frisse smaken zoals watermeloen met komkommer en dille.

Onze favoriet? De steak tartare met bieslookmayonaise, gepoft spek en rettich. Een ervaring!

Jouw review

Hoe heb jij  jouw bezoek hebt ervaren? Schrijf je reactie hieronder.

Contactgegevens

Restaurant De Zeeuw
Nassaustraat 15 ZW
2011 PH Haarlem
Tel: 023 737 0250
www.restaurantdezeeuw.nl

Openingstijden
Dinsdag t/m zaterdag 18:00–21:30
Zondag & maandag gesloten

 

 

 

 

 

Arianna Ardia-Wenink

Afkomstig uit Florence, ben ik me steeds meer een mug gaan voelen. In mijn vrije tijd vind ik het vooral leuk en lekker om uit eten te gaan, wijn te proeven en culinaire events te bezoeken. Ik hou ook heel veel van koken en mijn gasten te verwennen en te verrassen. Met de Italiaanse keuken natuurlijk, maar niet alleen. Ik kan uren over eten praten en ik vind het leuk om culinair nieuws en mijn ervaringen met jullie te delen.

Latest posts by Arianna Ardia-Wenink (see all)

Roep iets!