New York Deli

Nieuw in Haarlem: New York Deli opent haar deuren

In Dranken, Healthy Food, Nieuws, Uit eten/drinken by Arianna Ardia-Wenink

A bite of The Big Apple

Een nieuw horeca concept in Haarlem? Kan dat? Fausto Albers, rashorecaondernemer
is er van overtuigd. In 2015 opende hij The Louisiana Lobstershack in de Zijlstraat en zijn American Dream kwam niet alleen uit, het werd een succes. Na twee jaar werd het tijd voor de smaak van The Big Apple oftewel: New York. Vanaf 26 februari te proeven -en te beleven- in Haarlem: dan opent New York Deli haar schitterend in stijl verbouwde pand op de Wagenweg 3.

Ga je naar New York, dan moet je naar de vele Delicatessen shops. Deze restaurants zijn vermaard om hun “comfort food”: de Balony Sandwich, Pastrami on white rye with pickles & yellow mustard, matzo ball soup, chili dogs, salt beef, om maar een paar lekkernijen te noemen.

American Jewish comfort food

De traditie van de Deli’s gaat terug naar Joodse immigranten die in de tweede helft van de 19e eeuw uit Hongarije, Roemenië, Polen en Rusland naar Amerika kwamen. Eenmaal in New York aangekomen, zochten ze elkaar op en probeerden ze een nieuw leven op te starten in de Joodse traditie. Verhalen, muziek en: heel veel eten.

New York Deli
Die Jewish Kitchen kreeg al gauw bekendheid onder de andere New Yorkers. De Joodse handelsgeest speelde daar op in met de eerste delicatessen restaurants. Met als bekendste: Katz’s Delicatessen. Katz’s bestaat nog steeds en verwerkt wekelijks nog duizenden kilo’s vlees en sauzen voor de duizenden New Yorkers en toeristen die een plaatsje weten te bemachtigen. Wie kent niet de beroemde restaurantscene uit “When Harry Met Sally”? Opgenomen in Katz’s.

New York Deli

Oprichter Fausto Albers legt uit: “Immigratie, zoals bijvoorbeeld die van de Oost-Europese Joden van toen, is de basis voor diversiteit op culinair gebied. De ‘deli’ cultuur van the lower east side in New York is één van de mooiste voorbeelden van hoe verschillende culturen een prachtige cuisine ontwikkelen, die bovendien diepe impact hebben op de mainstream cultuur van een land.”

New York Deli
Fast casual

‘Fast-Casual’ is een snelgroeiende tak van food-horeca, waarbij de kwaliteit en beleving van culinair niveau zijn, maar de snelheid van de service aan fastfood doet denken. In een deli bestel je aan de counter, waar je eten ter plekke wordt (af)gemaakt, je kunt er vervolgens voor kiezen om het mee te nemen of in de gezellige ‘husting & bustling’ deli te eten.

Voorbereiding is alles in een goede keuken, vooral bij New York Deli. Het vlees wordt ter plekke gepekeld, een proces wat weken kan duren en daarna gerookt in de hout gestookte rookoven. Het resultaat? Een uitgebreide kaart met delicatessen, waar je van ‘s morgens vroeg tot ’s avonds laat van kan genieten. Aan een tafel van de New York Deli, met een American Craftbeer er naast; of je neemt het mee naar huis of kantoor.

Arianna Ardia-Wenink

Afkomstig uit Florence, ben ik me steeds meer een mug gaan voelen. In mijn vrije tijd vind ik het vooral leuk en lekker om uit eten te gaan, wijn te proeven en culinaire events te bezoeken. Ik hou ook heel veel van koken en mijn gasten te verwennen en te verrassen. Met de Italiaanse keuken natuurlijk, maar niet alleen. Ik kan uren over eten praten en ik vind het leuk om culinair nieuws en mijn ervaringen met jullie te delen.

Latest posts by Arianna Ardia-Wenink (see all)