koffie spots

Mijn 7 favoriete koffie spots in Haarlem

In Dranken, Reviews, Uit eten/drinken by Claudia

Haarlem, leuke stad! Je gaat deze stad ongetwijfeld een keer bezoeken. Of je bent er al geweest maar dan kom je zeker terug. Gewoon omdat je verliefd bent op de stad. Bovendien heb je vast nog niet alle hippe winkels gezien, de Vijfhoek ontdekt, mooie herenhuizen bezocht – waar ik nog een stukje over ga schrijven – je moet nog naar een museum, een hofjeswandeling doen, lunchen aan het Spaarne of op de koffie komen. Ik neem je daarom mee naar mijn top 7 van de hipste, gezelligste koffie/thee/lunchtentjes. Welkom in Haarlem!

1. Bij Babette 

Dit gezellige tentje vind je aan de Kruisstraat 31 en dat is handig, daarom staat het op nr.1. Je komt er namelijk langs – aan je linkerhand – wanneer je vanaf het station naar het centrum wandelt. Een goede start van je dagje Haarlem. Het pand is niet te missen, want in de etalage staan heerlijke taarten, brownies en scones. Te lekker! Ben je een theeliefhebber? Dan zit je hier helemaal goed. Ze hebben hier meer dan 100 theesoorten en de koffie – neem de grote cappuccino – is heerlijk. En de prijzen zijn fijn. Engelse bediening, dus je waant je in Engeland.  Een kleine, gezellige huiskamer met goede sfeer. Doen!

2. Mogador

Hier hebben ze heerlijke espresso. Deze koffiebar zit aan de bekende Botermarkt. Deze markt mag je niet missen want deze kleine markt is in 2016 uitgeroepen tot ‘Beste kleine markt van Nederland’. Dus, op naar de markt, op naar Mogador. Ben je een echt koffie fijnproever? Dan kan je hier je hart ophalen. Hier komt de koffie van Bocca en wordt plaatselijk in Dronten gebrand. Deze ‘groene’ koffie komt uit Ethiopië, Brazilië of Indonesië  Zij hebben standaard op de molen de Sidamo (suke quto) en elke week een special of een gelimiteerde single origin. Bij Mogador – 18 zitplaatsen –  is het altijd gezellig druk. Je kan er ook kunst kopen, of wat er aan de muur hangt. Grappig!

3. Meneer Frans

Je moet even zoeken naar dit trendy lunchtentje met roze kamer, als knipoog naar de 18e eeuw. Het zit verstopt in een shop-in-shop monumentaal pand. Meneer Frans vind je aan het Klein Heiligland 8. Heb je net geshopt in de Grote Houtstraat, loop je er zo naar toe. Het best bewaarde geheim is ongetwijfeld de binnentuin. Afgelopen augustus vierden wij hier onze trouwdag in de zonnige tuin.  De lunch is top, de huisgemaakte taarten en biologisch lekkers, nog beter. Probeer bij je koffie eens de Flammkuchen uit de Elzas. Aanrader, vooral als de zon schijnt. Verliefd!

koffie spots

Met toestemming café en http://eenstukjeclaudia.123website.nl

4. NATIVE

Een beetje verstopt in de Vijfhoek ligt het leuke koffietentje Native. Hier komt de koffie van White Label Coffee, een kleine specialty branderij in Amsterdam. Op deze fijne flexplek met huiskamergevoel kan je een heerlijke espresso, filterkoffie, thee of een cappuccino – met als alternatief haver, amandel of geitenmelk – drinken. Bestellen doe je aan de bar. Lunchen is ook mogelijk én bij mooi weer, kan je lekker buiten zitten in de Breestraat 33. Ze zijn al open vanaf 8.00 uur, dus ben je een vroege vogel en wil je daarna heel lang door Haarlem slenteren, begin dan hier!

5. Hofje zonder zorgen

Genieten zonder zorgen in een 15e eeuws monument. Je vindt dit zorgeloze tentje aan de Grote Houtstraat 142A. Wanneer je binnenkomt even doorlopen naar achteren en je hebt uitzicht op de binnentuin van het Proveniershofje, zo leuk! De home made High tea, is er eentje die je geproefd moet hebben – wel van tevoren reserveren – net als de heerlijke koffie en de huisgebakken taarten. Ik heb er al een paar keer mijn verjaardag gevierd. Oh, oh, wat een verwennerij!

koffie spots

Eigenaresse Hofje zonder zorgen in haar café. Met toestemming Hofje zonder zorgen en http://eenstukjeclaudia.123website.nl

6. Anne en Max

Anne, zullen we samen de laatste zonnestralen uit de lucht plukken? Max.
Dit soort leuke zinnen vind je bij Anne en Max. Ze zitten in de Zijlstraat 68. Een superleuke straat dus zeker de moeite waard. Het is er altijd gezellig druk, maar je zit er heerlijk. Anne en Max werkt met verse, authentieke gezonde producten. De cappuccino is top en met een stuk taart, nog beter. Net als de thee en de lunch.  Goede tent!

7. NYHAVN

Snuffelen tussen leuke, duurzame fair trade producten, vintage en design en tussendoor koffie? Dat kan bij NYHAVN. Deze leuke duurzame conceptstore vind je in de Koningstraat 15, vlak om de hoek van de Grote Markt en in die straat moet je ook geweest zijn. Ze hebben er goede koffie, slow juices en veel lekkers. Maar het leukste is, de combinatie van woonproducten met een mooi verhaal en tussendoor even relaxen met een bakkie. Ik vind er altijd wel een leuk cadeautje en je kan er ook nog eens workshops doen. Niet groot maar wel favoriet!

Zie ik je een keertje in Haarlem? Gezellig!

 

Websites koffie spots:

www.bijbabette.com

www.mogadorcafe.nl

www.meneerfrans.nl

www.nativehaarlem.nl

www.hofjezonderzorgen.nl

www.annemax.nl

www.conceptstore-nyhavn.nl

 

Dit artikel is eerder gepubliceerd geweest op http://eenstukjeclaudia.123website.nl

Claudia

Claudia

Haarlemfoodie Claudia woont al jaren in Haarlem. In 2018 verlaat zij deze mooie stad maar zal regelmatig voor ons blijven bloggen in de rubriek "op visite bij... " omdat zij niet zonder Haarlem kan. Naast haar werk bij een grote gemeente is zij gastblogger, en schrijft korte verhalen en gedichten onder haar eigen naam Een stukje Claudia. "Leven in een grote stad als Haarlem betekent inspiratie. Regelmatig ontdek je een nieuwe hotspot, er zijn mooie culinaire evenementen, veel restaurants, gezellige bars en terrassen. Het is heerlijk om uit eten te gaan, een wijntje te drinken of om de beste koffie/thee /lunchtenten te bezoeken en daarover te schrijven." Claudia is actief op Instagram en Facebook waar ze regelmatig foto's deelt over haar leven. Haar doel is om mensen blij te maken met haar versjes, leuke hotspots en haar zoektocht naar het leven op het platteland. Dat lukt aardig. "Als ik iemand een lach op het gezicht tover, ben ik ook een gelukkig mens".

Instagram en Facebook: Eenstukjeclaudia
Claudia