Oliebollen

Wie verkoopt de lekkerste oliebollen dit jaar?

In Nieuws, Producten, Reviews by Arianna Ardia-Wenink

Hij is er weer! De uitslag van de AD Oliebollen test 2015. Zijn ze vettig of juist te droog? Of juist perfect knapperig gebakken en wit gesuikerd? Al 22 jaar maakt het AD een ronde langs oliebollenverkopers in in heel Nederland voor een steekproef. Ook dit jaar is de spanning weer om te snijden, want waar kopen we dit jaar de allerbeste bollen van het land? 

De oliebollentestmethode

Redacteurs van het AD steekproefsgewijs een aantal porties oliebollen (altijd met krenten en/of rozijnen) bij verkooppunten in geheel Nederland.

De oliebollen worden vervolgens op de avond van de dag van aankoop beoordeeld door het Centrum voor Smaakonderzoek (CSO) samengesteld consumentenpanel van tien personen. Na het ophalen en beoordelen van de gekochte waar, doet het dagblad verslag van wat er aangetroffen werd.

Bakker uit Spijkenisse wint opnieuw oliebollentest AD.

Meesterbakker Voskamp uit Spijkenisse bakt de beste oliebollen van het land. Dat is de uitkomst van de jaarlijkse oliebollentest van het AD, dat 164 Nederlandse bakkers vergeleek. “Dit is voor een bakker de mooiste prijs die hij kan winnen”, zegt Arnold Kabbedijk van Meesterbakker Voskamp in AD. “Dan word je wel even emotioneel.”

Het panel van het Centrum voor Smaakonderzoek, dat voor de krant de oliebollen beoordeelde, roemt de mooie, neutrale smaak van de bol en geeft het baksel een 10. De oliebol was volgens het panel knapperig en luchtig. “Een topbol”, luidt de conclusie.

Al 22 jaar maakt het AD een ronde langs oliebollenverkopers in in heel Nederland voor een steekproef. Ook dit jaar is de spanning weer om te snijden,, want waar kopen we dit jaar de allerbeste bollen van het land?

Tweede en derde plaats

Op de tweede plaats eindigde Bakkerij Olink uit Maarssen, waarvan oliebollen een 10- kregen. Brood- en Banketbakkerij Jan Pieter Duin uit Tiel werd derde.

Haarlem niet in de steekproef. Hoofddorp met Bakker Gerard wel. En ja hoor, hij heeft de lekkere oliebol!

Bakker Gerard (Hoofdweg) heeft een 68ste plek behaald in de Algemeen Dagblad Oliebollentest 2015 en valt daarmee in de categorie ´ruim voldoende´. Hieronder de uitslag:

Hoofdweg 730 A – Hoofddorp
Oordeel jury:
7
Ruim voldoende
Gewicht per bol: 103 gram
Prijs per bol: € 0,95
Aanbieding: 11 voor 9,50
Vet percentage: 10,1
Conclusie: Als Bakker Gerard in de spiegel kijkt, ziet hij niet de kampioensbakker die hij misschien denkt te zijn. Amper gaar, veel verschillende bijsmaken en te weinig vulling, die bollen. Toch nog wel te eten.

 

[Bron: AD Oliebollen test 2015]

Arianna Ardia-Wenink

Afkomstig uit Florence, ben ik me steeds meer een mug gaan voelen. In mijn vrije tijd vind ik het vooral leuk en lekker om uit eten te gaan, wijn te proeven en culinaire events te bezoeken. Ik hou ook heel veel van koken en mijn gasten te verwennen en te verrassen. Met de Italiaanse keuken natuurlijk, maar niet alleen. Ik kan uren over eten praten en ik vind het leuk om culinair nieuws en mijn ervaringen met jullie te delen.

Latest posts by Arianna Ardia-Wenink (see all)