Koffie

Koffie!

In Dranken, Food Events, Nieuws, Producten, Reviews, Shopping, Uit eten/drinken by Arianna Ardia-Wenink

Koffie! Waar moeten we beginnen? Er valt zoveel over te vertellen. Hoe is het ontdekt? Waar komt het vandaan? Hoe maak je latte art? Daar zijn genoeg boeken over geschreven. In dit boek – of eigenlijk beter gezegd gids – ligt de focus op leuke adressen waar je een goede kop koffie kunt drinken. Van het hoge noorden tot het diepe zuiden en Vlaanderen. Geselecteerd door Richt Kooistra en Regina Mol van dekoffiefilters.nl. Wij van Haarlem Foodies waren bij de boekpresentatie bij Native in Haarlem en schrijven erover.

Wat staat er in dit boek

– 182 koffiespots waar je blij van wordt
– (Koffie)recepten om thuis te maken
– Brew guide met diverse zetmethodes.

Waar moet je zijn voor goede koffie? 

Vanuit die vraag zijn Richt Kooistra en Regina Mol hun blog dekoffiefilters.nl gestart. Want als ze ergens ver weg van huis zijn, dan willen ze wel weten waar ze de beste koffie zetten én waar het ook nog eens leuk zit. Daarom filteren ze sinds 2012 de leukste/beste koffiebars in Nederland en maken ze ook geregeld een uitstap naar het buitenland om op zoek te gaan naar de beste koffiespots.

Van koffie met siroop tot espresso

Tien jaar geleden was dat allemaal nog heel anders. Richt dronk toen helemaal nog geen koffie. Het was Regina die destijds als barista bij de Coffeecompany werkte en haar aan de koffie kreeg. Met een flinke scheut vanillesiroop en veel melk ging die cappuccino er wel in. Een paar maanden later was het dak eraf. De voorspelling van Regina ‘let maar op: over een jaar drink je espresso’ kwam uit.

Koffiekilometers

Om alle koffiebars te bezoeken, reizen ze het hele land af, is hun kennis over koffie aardig gegroeid en drinken ze natuurlijk heel wat koffie. Hun gezamenlijke favoriete koffie? De flat white (dubbel shot espresso met een klein beetje melk), maar ook de chemex halen ze vaak uit de kast voor een goede filterkoffie. Het liefst gezet met een boon uit Ethiopië of Kenia voor een fruitige smaak. Wat ze daarnaast ook altijd kunnen waarderen, is iets lekkers bij de koffie. Want ja, als je zoveel koffie op een dag drinkt, stijgt de cafeïne je al snel naar het hoofd. De oplossing: een banaan of een lekker stuk taart.

Koffiestudio in Friesland

Behalve heel veel koffiedrinken buiten de deur, is De Koffiestudio in het Friese Bolsward de vaste werkplek van de dames. In deze omgeving zijn ze beiden opgegroeid, gingen ze naar school en werken ze als De Koffiefilters aan hun blog. Alle koffiezetapparatuur – van de chemex en de aeropress tot de La Marzocco Linea Mini – hebben ze hier bij de hand. Ook ontwikkelen ze op deze plek in alle rust en met veel ruimte (koffie)receptuur, doen ze fotoshoots en styling voor hun blog en diverse (koffie)merken en verzamelen ze mooi koffieservies. Van Dutch design tot bijzondere vondsten uit de kringloop.

De boekpresentatie bij Native in Haarlem

Wij van Haarlem Foodies waren erbij. We zijn verwelkomd met een heerlijke koffiecocktail. De cocktail was verrassend fris door de gekoelde likeur en de muntblaadjes van Mabrouk.

Koffiecocktail
Daarna kregen we verrukkelijke koffiegebakjes aangeboden.

koffie

Koffie
En toen was het tijd voor de boekpresentatie. Na het proeven konden we in het boek Koffie! bladeren. Wat wij ervan vinden? Een aanrader!

Koffie

Koffie! 
• Auteurs: Richt Kooistra & Regina Mol
• € 17,95 – 224 pag
• Uitgeverij mo’media
• Paperback
• ISBN 978 90 5767 835 6
          

           

 

 

Arianna Ardia-Wenink

Afkomstig uit Florence, ben ik me steeds meer een mug gaan voelen. In mijn vrije tijd vind ik het vooral leuk en lekker om uit eten te gaan, wijn te proeven en culinaire events te bezoeken. Ik hou ook heel veel van koken en mijn gasten te verwennen en te verrassen. Met de Italiaanse keuken natuurlijk, maar niet alleen. Ik kan uren over eten praten en ik vind het leuk om culinair nieuws en mijn ervaringen met jullie te delen.

Latest posts by Arianna Ardia-Wenink (see all)