katervrij

Katervrij drinken

In Dranken by Arianna Ardia-Wenink

Welke is de beste keus tijdens Oud en Nieuw?

Als je een hele fles champagne wegwerkt, dan heb je die hoofdpijn aan jezelf te danken. Maar als je van twee glazen wijn al begint te niezen of een rood hoofd krijgt en je bent de andere dag hondsberoerd, dan kan er iets anders aan de hand zijn.

Mogelijk reageer je op histamine of sulfiet. De meeste wijnen bevatten op zijn minst een beetje sulfiet. Sulfieten kunnen het fermentatieproces stopzetten en ze zijn een krachtig conserveringsmiddel. Daarom worden ze gebruikt bij de wijnbereiding. Ongeveer 5 tot 10 procent van de mensen met astma krijgt klachten van sulfiet zoals verkoudheid, benauwdheid of kortademigheid. Ook niesbuien, jeuk en huiduitslag kunnen erbij horen.

Er zijn maar weinig sulfietvrije wijnen, want zelfs biologische boeren werken meestal met een beetje sulfiet. Maar: in biologische wijnen is wettelijk gezien minder sulfiet toegestaan (maximaal 100 mg per liter) dan in conventionele wijnen (maximaal 200 mg per liter). Ook goed om te weten: voor het bereiden van zure, droge en rode wijnen wordt minder sulfiet gebruikt dan voor zoete, witte wijnen.

Conclusie: droge, biologische champagne is voor overgevoelige mensen de beste keus tijdens oud en nieuw.

[bron: AD]

Arianna Ardia-Wenink

Afkomstig uit Florence, ben ik me steeds meer een mug gaan voelen. In mijn vrije tijd vind ik het vooral leuk en lekker om uit eten te gaan, wijn te proeven en culinaire events te bezoeken. Ik hou ook heel veel van koken en mijn gasten te verwennen en te verrassen. Met de Italiaanse keuken natuurlijk, maar niet alleen. Ik kan uren over eten praten en ik vind het leuk om culinair nieuws en mijn ervaringen met jullie te delen.

Latest posts by Arianna Ardia-Wenink (see all)