Je bent nooit te gek om een appeltaart te bakken!

In Nieuws, Producten, Reviews, Uit eten/drinken, Uncategorized by Claudia

Ze bakken elke week een appeltaart voor de burgemeester van Haarlem. Jazeker, de lekkerste ambachtelijke appeltaart, zoals alleen grootmoeder dat zou kunnen. Volgens een geheim recept natuurlijk, “We verklappen niet alles!” Maar gelukkig mag ik wel komen proeven. Ik stap binnen in de winkel én de wereld van het heerlijk ruikende Appeltaart Imperium.  

In actie 

Het is niet zomaar een bakkerij. Een warm welkom, lieve mensen, appeltaarten in de oven, appeltaarten in dozen, er worden appels geschild. Er staat een bakfiets voor de deur, want de appeltaarten moeten ook bezorgd worden in Haarlem. Er rijdt een busje om de bestellingen buiten Haarlem rond te brengen en er is een fotoshoot van het Appeltaart Imperium in actie. Ik val met mijn neus in de appeltaart. En die smaakt heerlijk! Het is bijzonder, een hecht team, het is er gezellig en er wordt hard gewerkt. Hier werken ongeveer 30 deelnemers vanuit de geestelijke gezondheidszorg of verslavingszorg.

Foto: Bastiaan van Musscher van BM fotografie

De geur van appeltaart

Sinds november 2017 is de bakkerij gevestigd op de Zijlweg in Haarlem. Na een aantal jaren op het Lorentzplein, hebben ze een mooi eigen nieuw pand gevonden met meer ruimte. Je ziet ze genieten. Een mooie winkel, tevens bakkerij. De geur van appeltaart, een boek “Een appel per dag”, een deegmachine, het is er schoon. Er hangen bakvormen met inspirerende teksten aan de muur, die zijn bedacht door de teamleden zoals “Je bent nooit te gek om een appeltaart te bakken”, “Ik krijg waardering voor mijn inzet”, “Ik leer onder druk te werken, zonder stress te ervaren”, “Ik lever een zinvolle bijdrage aan de maatschappij” Dat is waar het hier allemaal omdraait, want het Appeltaart Imperium onderneemt maatschappelijk verantwoord vanuit een sociale visie. Ze begeleiden met dagbesteding en re-integratie deelnemers in verschillende stadia van hun persoonlijke traject. Wat een geweldig initiatief. Iedereen werkt gezamenlijk aan een mooi product, de appeltaart.

Foto: Claudia Haagsman

Deeg maken en bakken 

De appelkruimel, de rasptaart met appel, sinaasappel en gember, de appeltaart met een “pondje” meer of het kleine taartje. Ze worden bij het Appeltaart Imperium allemaal met liefde gebakken en iedereen neemt deel aan het proces. Van het appelschillen met de appelschiller, deeg maken, bakken, schoonpoetsen tot aan het bezorgen. Mede dankzij de deskundige zorgbegeleiding loopt het team goed. Soms is het wat kwetsbaar en moeten de plannen worden aangepast. Er zijn natuurlijk regels en die moeten worden nageleefd, zoals hoe om te gaan met de hygiëne en op tijd aanwezig zijn. Met aandacht en rust zorgen ze daar samen voor. Zo werken ze als team in een prettig bedrijf om straks (weer) goed te functioneren in een andere betaalde werkomgeving.

Foto: Bastiaan van Musscher van BM fotografie

Roads

Het Appeltaart Imperium is een van de sociale firma’s van Roads. Bij Roads draait het om meedoen in de maatschappij en werken aan herstel en/of terugkeer naar werk. Zij begeleiden mensen met lichte tot zware psychische aandoeningen of een verslavingsachtergrond naar zinvolle dagbesteding en werk. Ze bieden deelnemers hierdoor meer kansen op een goede toekomst. Door maatschappelijk ondernemen creëren zij werkplekken, en dat zie je terug bij het Appeltaart Imperium.

Foto: Claudia Haagsman

Op bestelling 

Het Appeltaart Imperium bakt gemiddeld honderdvijftig taarten per week op bestelling. Niet alleen voor Haarlemse horecabedrijven maar nu ook voor particulieren. Hun appeltaart wordt onder andere verkocht bij de lunchroom van De wereld van Jansje in Haarlem, het Dolhuys en wordt bezorgd bij de Burgemeester en Wethouders van de gemeente. Ze hebben de afgelopen weken een mooie samenwerking gehad met circus Herman Renz. Niet alleen in Haarlem, ook in de omliggende plaatsen weten ze de appeltaarten te vinden. Ze leveren hun 12-persoons taarten af in de bakvorm en daar zit een mooi idee achter. De bakvorm mag later teruggebracht worden, zodat de bakkers nog even persoonlijk kunnen horen of alles naar wens was.

Foto: Claudia Haagsman

Van harte welkom 

Uit betrouwbare bron weet ik dat ze bezig zijn met nieuwe producten. Wat denk je van  Apfelstrudel of een appel/cranberry/goji vulling? Precies! Het wordt tijd om zelf eens een   ambachtelijke appeltaart te gaan kopen en ik kan het weten, ze smaken heerlijk.
De medewerkers van het Appeltaart Imperium heten je van harte welkom in hun winkel. Je vindt ze op de Zijlweg 115 in Haarlem. Kijk voor meer informatie of je bestelling op www.appeltaartimperium.nl of www.Roads.nl

*Het Appeltaart Imperium bakt vooral op bestelling, dus bestel vooraf via de site of telefoon.

Foto: Bastiaan van Musscher van BM fotografie

 

Claudia

Claudia

Haarlemfoodie Claudia woont al jaren in Haarlem. In 2018 verlaat zij deze mooie stad maar zal regelmatig voor ons blijven bloggen in de rubriek "op visite bij... " omdat zij niet zonder Haarlem kan. Naast haar werk bij een grote gemeente is zij gastblogger, en schrijft korte verhalen en gedichten onder haar eigen naam Een stukje Claudia. "Leven in een grote stad als Haarlem betekent inspiratie. Regelmatig ontdek je een nieuwe hotspot, er zijn mooie culinaire evenementen, veel restaurants, gezellige bars en terrassen. Het is heerlijk om uit eten te gaan, een wijntje te drinken of om de beste koffie/thee /lunchtenten te bezoeken en daarover te schrijven." Claudia is actief op Instagram en Facebook waar ze regelmatig foto's deelt over haar leven. Haar doel is om mensen blij te maken met haar versjes, leuke hotspots en haar zoektocht naar het leven op het platteland. Dat lukt aardig. "Als ik iemand een lach op het gezicht tover, ben ik ook een gelukkig mens".

Instagram en Facebook: Eenstukjeclaudia
Claudia