Interview ProefPark Haarlem

Interview ProefPark Haarlem: wij willen culinaire vernieuwing

In Food Events, Nieuws, Uit eten/drinken by Arianna Ardia-Wenink

Dat ProefPark Haarlem er aankomt weten de meeste Haarlemse Foodies intussen al. Maar weet je ook alle ins & outs van het evenement?  Lees ze in ons interview met de man achter ProefPark Haarlem: Sjors van Wezel. 

Prachtig weer, prachtige locatie, over een paar weken het podium van ProefPark Haarlem. Sjors, vertel ons: hoe is dit allemaal begonnen?

Bij het Kenaupark en Koninginnedag. Ik ben gek op deze plek. Het park was zo’n 30 jaar lang niet (echt) gebruikt als evenementenlocatie. Puur zonde dacht ik. En ik vond dat er iets groots moest komen. Het was 2013, Beatrix kondigde haar troonsafstand aan en zo zouden we onze laatste Koninginnedag gaan vieren. Waar beter dan in dit grandioos park?  De locatie is te gek, een mooi open terrein omringd door prachtige villa’s die beschutting bieden en dichtbij het station. Na veel lobbyen voor vergunningen bij de Gemeente Haarlem konden we hier Koninginnedag vieren.

Na een geweldige Koninginnedagviering moest er een opvolger komen. In Amsterdam werd er al een tijd het concept ‘Rollende Keukens’ georganiseerd, een samenkomst van ‘Food Trucks’ uit het hele land. Wij (de andere initiatiefnemer Wijbrand Buma en ik) waren hier erg enthousiast over en wilden een dergelijk concept naar Haarlem halen.

Wat stond je voor ogen met ProefPark Haarlem?

Het doel was om verschillende keukens, gerechten en mensen bij elkaar brengen, in Haarlem. In de nazomer, om nog even na de start van werk en school samen te kunnen genieten.

En hoe ging het?

Geweldig voor een eerste editie: 15.000 bezoekers ondanks 3 dagen noodweer. Vorig jaar ging het nog beter: 20.000 bezoekers met 1 dag slecht weer. Ik hoop dit jaar op 25.000 bezoekers.

Interview ProefPark Haarlem
Interview ProefPark Haarlem

Wat maakt ProefPark onderscheidend ten opzichte van andere Food Festivals?

Wij zijn geen tegenhanger van Haarlem Culinair of Rollende Keukens, we willen graag ons eigen concept neerzetten. Haarlem Culinair werkt veel meer met ondernemers uit de stad. Aangezien er geen 30 food trucks rondrijden in Haarlem wordt dat een beetje lastig.

Rollende Keukens wordt steeds groter met 130 food trucks en 150.000 bezoekers. En steeds chaotischer, er heerst een kakofonie van allerlei soorten muziek door elkaar. Er lopen vooral jonge hipsters rond.

ProefPark Haarlem staat geheel in het teken van eten. Er is ook muziek van onze FooDieJays maar die is niet overheersend. Verwacht geen beukende house party, maar een goed samenzijn waarbij eten en een ontspannen sfeer het belangrijkst zijnBij ons komen er ook veel families. En ook expats die samen met de Haarlemmers een geheel vormen en zien hoe mooi onze stad is en wat ze allemaal te bieden heeft. ProefPark Haarlem ontvangt een gemeleerd publiek, daar houden wij van. Bij ProefPark Haarlem is iedereen welkom.

Het hoofdingrediënt van ProefPark Haarlem blijft food trucks. Dat zijn oldtimers, auto’s, busjes, cater campers, bakfietsen waarin een keuken is gebouwd en van waaruit streetfood wordt verkocht. We zijn erg trots op de diversiteit van ons aanbod. In de line-up van dit jaar worden alle wereldkeukens wel vertegenwoordigd. Van Zuid-Amerikaans tot Italiaans. En van een Haarlemse gedroogde worst, via biologische poffertjes tot een ganzenbitterbal. Tijdens Proefpark Haarlem kunnen mensen dan ook gaan genieten van aparte gerechten. Met passie bereid: alle trucks die er komen te staan worden door mensen gerund die een passie hebben voor eten en trots zijn op het product dat ze verkopen. Dit maakt het een bijzondere ervaring.

Food trucks dus. Maar er is meer te vinden voor de Haarlemse foodie: er zijn demo-keukens met (kinder)kook-experience, verschillende kook-battles en in de Frisfabriek kunnen kinderen zelf hun eigen energy drink brouwen! We hebben ook voor het eerst een Instagram game: alle foto’s met #ProefPark Haarlem worden uitgeprint. Het publiek mag de foto’s nabestellen en kan zo later nog nagenieten van de mooie momenten op ProefPark Haarlem.

Wij willen culinaire vernieuwing brengen.

Kun je al een tipje van de sluier oplichten over ProefPark Haarlem 2016?

Mijn droom, volgend jaar of ooit: theatertjes overal in het veld, zodat je wordt geëntertaind terwijl je wacht.

Interview ProefPark Haarlem

Ik voel liefde voor dit park. Ook voor Haarlem?

Zeker! Ik kom uit Nijmegen, ben geadopteerd Haarlemmer en ik wil hier blijven. Dit is mijn stad nu!

Ik wil meer weten over jou, Haarlem en Food… De mooiste plek in Haarlem?

Retorische vraag 😉

Wat zou je het meest aan Haarlem missen als je in het buitenland zou wonen ?

Parksessie, een top Haarlems evenement.

Je favoriete horecaplek in Haarlem?

De Oerkap

Restaurant?

Nieuwe Koningin

Kookwinkel?

De Huismuis. Fantastisch goed en mooi spul.

Plaats om eten te kopen?

De Markt op zaterdag, Grote Markt en Botermarkt.

Food winkel?

Ik koop het liefst vlees bij koopeenkoe.nl. En Mabrouk, daar koop ik ook graag, maar ze zijn heel populair geworden en ik heb niet altijd de tijd om in de lange rij te staan.

Food gerecht?

Ceviche, uit de Peruaanse keuken.

Wat vind je nog meer leuk?

Haarlem Foodies! Jullie doen het geweldig!

(blozen)

En ik heb een verrassing voor jullie lezers: de 2 winnaars van de Haarlem Foodies Food Fotowedstrijd krijgen het enige, echte Proefpark Haarlem Picnic kleed van ons cadeau.

Interview ProefPark Haarlem

Een laatste woord…

See you op 28, 29 en 30 augustus in het Kenaupark in Haarlem!

Wij van Haarlem Foodies zijn er zeker bij!

Arianna Ardia-Wenink

Afkomstig uit Florence, ben ik me steeds meer een mug gaan voelen. In mijn vrije tijd vind ik het vooral leuk en lekker om uit eten te gaan, wijn te proeven en culinaire events te bezoeken. Ik hou ook heel veel van koken en mijn gasten te verwennen en te verrassen. Met de Italiaanse keuken natuurlijk, maar niet alleen. Ik kan uren over eten praten en ik vind het leuk om culinair nieuws en mijn ervaringen met jullie te delen.

Latest posts by Arianna Ardia-Wenink (see all)