3Dfoodprinting

Innovaties Horecava 2018 

In Nieuws, Producten, Reviews, Trips, Uit eten/drinken by Arianna Ardia-WeninkLeave a Comment

Als foodie met een blog kom je nog eens ergens. Onlangs werden wij uitgenodigd om op de immens grote HORECAVA 2018 een rondje te lopen en  de nieuwste foodtrends en innovaties te ervaren. Deze vielen ons op.

Horecava

Innovaties Horecava 2018

In het Innovation & TrendLAB waren innovaties te vinden rondom de vier toekomsttrends: technologie, circulariteit, identiteit en third places. Het prikkelen van de zintuigen staat hierbij centraal; bezoekers zien, proeven en beleven de trends en krijgen zo een voorproefje van de toekomst in de horecabranche. Een aantal  innovaties in de horeca op een rij:

Fast Chocolade Experience

Bij Dobla zie je hoe je een traditioneel concept als fastfood in een nieuw, chiquer jasje steekt. Onder het motto ‘reinventing the classics’ werpt Dobla nieuw licht op fastfood-evergreens door onder andere Chocolate Fries, Chic Shakes en de Donut Topper te presenteren. Lees meer over the Fast Chocolate Experience in ons artikel Fastfood-classics krijgen chocolade jasje bij Dobla op Horecava 2018.

Dobla

Schijn bedriegt: frietjes, maar gemaakt van witte chocolade. De ‘frietjes’ worden hier geserveerd met pinda-karamelsaus.

Dobla

Natuurlijk konden we de Dobla Pastry Battle niet missen. Lees ons artikel over de wedstrijd en de winnaars van de Dobla Pastry Battle.

Wormenhotel

De Urban Composter is een vermicomposteer-meubel (of ook wel wormenhotel genaamd) waarmee lokaal en op de eigen locatie GFT-afval wordt omgezet tot een zeer rijke voeding voor de bodem: wormencompost. Er staan er 10 in Amsterdam en één is te zien op de beursvloer.

Een wormenhotel (compost-meubel) bij restaurants geeft chefs een gereedschap om hun keuken circulair te maken. Le Compostier ontwerpt wormenhotels waar binnen op natuurlijke wijze de mooiste compost gemaakt wordt van de resten uit de keuken. De compost wordt gebruikt in de tuin bij het restaurant of gaat terug naar de boer: helemaal circulair dus.

Wormenhotel

3D foodprint vullingen

Verstegen heeft als eerste producent ter wereld vullingen gemaakt voor de 3D foodprint cartridges. De vullingen geen smaak-, kleur- en geurstoffen bevatten. Er is een assortiment van rode biet met kardemon, hollandaise met kerrie en een reguliere hollandaise. De printer maakt prachtige gerechten van ingrediënten als kruiden, chocola, snoep, marsepein en groenten. De nieuwe technologie draagt bij aan een geheel nieuwe unieke beleving van eten, die ook nog eens lekker is. Naast de beleving, gaat deze nieuwe technologie voedselverspilling tegen.

Een kijkje in de toekomst nemen? Bekijk dan deze video.

Burger op koffiedik

Gro produceert diverse producten waaronder een burger met als basis op koffiedik gekweekte paddenstoelen en ingrediënten als pijnboompitten en honing.
Bij verschillende locaties wordt het koffiedik verzameld in emmers of containers. Deze koffie wordt vermengd met sporen voor de oesterzwammen. En vervolgens knallen de oesterzwammen de zakken uit. Deze oesterzwam paddenstoelen bevatten veel eiwitten en bijna geen calorieën. Gro ontwikkelde vervolgens producenten waarin de oesterzwam centraal straat: kroketten, bitterballen, ragout broodjes, oesterzwamburger en een ovenvariant van de kroket.

koffiedik

Contactloos handenwassen

Een volledig contactloos ‘handcleaning and care system’. Handen worden vanzelf gewassen, gedroogd, gedesinfecteerd en gehydrateerd. En dat met 85% minder water en een besparing in zeep.

Luxe hagelslag: Hagelswag

‘Hagelslag uit de kinderhoek trekken’, dat willen de ondernemers Robbert Vos en Lennart de Jong. ‘Dit is geen hagelslag, maar kwaliteit chocolade waarvan ook bonbons worden gemaakt. In plaats van hagelslag worden echte brokken chocolade gecreëerd met minder suiker en meer cacao die lekker op je brood blijven liggen.’ De Hagelswag wordt aan de horeca geleverd in mooie glazen flessen die vaatwasserbestendig zijn. De ondernemers bieden navullingen aan.

Hagelswag

Latte art uit de printer

Latte art uit een printer. De Ripplesmachine is een combinatie van 3D-technologie en een inkjetprinter. In plaats van inkt wordt koffie-extract gebruikt en de print op het schuim kan zelf bepaald worden. Van selfies en andere foto’s tot bedrijfslogo’s. De machinale latte art van Ripples is ruim twee jaar geleden geïntroduceerd in de Verenigde Staten en later in Azië. Op de Horecava 2018 is de latte-art printer geïntroduceerd in Europa en de Nederlandse markt. De printer is niet alleen voor koffie geschikt. Je schijnt er alles met schuim te kunnen printen, zoals cocktails en warme chocolademelk.

Innovaties en inspiratie maar er was ook ruimte voor Hollandse traditie.

Een mooie beurs, een mooie dag :-).

Haarlem Foodies

 

Arianna Ardia-Wenink

Afkomstig uit Florence, ben ik me steeds meer een mug gaan voelen. In mijn vrije tijd vind ik het vooral leuk en lekker om uit eten te gaan, wijn te proeven en culinaire events te bezoeken. Ik hou ook heel veel van koken en mijn gasten te verwennen en te verrassen. Met de Italiaanse keuken natuurlijk, maar niet alleen. Ik kan uren over eten praten en ik vind het leuk om culinair nieuws en mijn ervaringen met jullie te delen.

Latest posts by Arianna Ardia-Wenink (see all)

Roep iets!