Duurzaam eten

In de steigers: nieuw duurzaam eethuis in Haarlem

In Uit eten/drinken by Arianna Ardia-Wenink

Haarlem Foodies is getipt over een nieuw duurzaam restaurant / eethuis in Haarlem. Een initiatief van Roland Bax. Omdat we er meer over wilden weten hebben we Roland geïnterviewd.

Roland, we hebben gehoord dat jij samen met een bevriende Chef-Kok het plan hebt om een duurzaam restaurant / eethuis in Haarlem te gaan starten. Klopt dit?

Jazeker, dat klopt.

Vertel ons meer: hoe ben je bij het idee gekomen?

Nadat mijn loopbaan als offsetdrukker stopte per 1 oktober 2013 ben ik me gaan richten op nieuwe mogelijkheden. Ik ben gaan kijken naar wat ik vanuit mijn hart graag zou willen. Daardoor ben ik als vrijwilliger gaan koken. In eerste instantie meegewerkt aan het Geefcafé in Amsterdam, daarna aan het Duurzaam eetcafé in Haarlem (Badhuis en later ook het Belastingparadijs) en daarna bij een buurtcentrum (Samen met de Buurt aan de Bernadottelaan 140) tot op heden. Ook kook ik bij twee verzorgingshuizen. Als barmedewerker sta ik regelmatig bij de Pletterij te werken. Ik merkte al gauw dat het me erg beviel en daarmee kwamen ook ideeën naar boven om wat te gaan doen met koken en duurzaamheid.

Kun je ons meer over je concept vertellen?

Het eerste concept (het koken met producten uit derving van een supermarkt) gaat op weg naar de tweede Try-out. De juiste mensen daarvoor heb ik bij elkaar gekregen. Ik blijf er zeker wel bij betrokken, maar mijn passie ligt toch echt bij regionale biologische producten. Dus daar wil ik met die bevriende Chef-kok mee aan de gang. Tevens is er een biologisch bedrijf die af en toe ook derving heeft, die producten kunnen we ook gebruiken. Het wordt een vegan-vriendelijk restaurant. Het vlees wat we eventueel gaan gebruiken moet 100% in orde zijn. Dat wil zeggen dat de dieren niet hebben geleden. Ik denk bijvoorbeeld ook aan vlees via Slow Food. We willen zo duurzaam mogelijk gaan werken. Dus ook met water en energie. Hoe dat precies vorm kan krijgen is afhankelijk van de locatie die we gaan gebruiken. Voor verwarming en wellicht ook koken heb ik contact gehad met HHO Heating Systems. Twee mannen die een verwarmingsketel hebben ontworpen die op water loopt. Althans leidingwater dat via osmose wordt omgezet naar gedemineraliseerd water en dat demi-water kan door middel van electrolyse worden omgezet naar waterstofgas. Dat wordt verbrand en daarmee kan (verwachting is na 1,5 jaar) de ruimte duurzaam en goedkoop worden verwarmd.  Voor leveranciers van regionale groenten en fruit richten we ons in eerste instantie op de tuinen van De Nieuwe Akker en Vrij Waterland. En als het nodig mocht zijn is dat uit te breiden.

Duurzaam

Wat maakt je concept onderscheidend ten opzichte van andere restaurantconcepten?

We willen ons onderscheiden door onze passie, koken en maatschappelijk betrokken combineren met als resultaat verantwoord eten van hoge kwaliteit. Maatschappelijk betrokken zijn is heel belangrijk voor ons. We willen periodiek koken voor vluchtelingen en daklozen. Ook hebben we het idee om de ruimte te gaan delen met kunstenaars. Het lijkt ons heel gaaf om de ruimte deels als expositie-ruimte te gebruiken voor kunst die met duurzaamheid te maken heeft.

Wat heb je voor ogen voor de locatie?

Op dit moment zijn er twee mogelijke locaties. Het zijn allebei geen traditionele horeca-locaties. Maar juist maatschappelijk betrokken locaties waar al de nodige activiteiten zijn met betrekking tot duurzaamheid en nieuwe economie. De kans dat we in één van de twee locaties gaan starten is heel redelijk.

Wat is de relatie tussen jou en Haarlem?

Ik ben van origine geen Haarlemmer maar voel me zeker heel verbonden met deze stad. Ik zie en ervaar wat er gebeurt en alle initiatieven die er loskomen. Er is veel ruimte voor mogelijkheden en ik probeer die aan te grijpen. Dat is ons doel als mens: opstaan en onze kracht gebruiken om actief te worden zodat er veranderingen kunnen plaatsvinden.

Ik wil meer weten over jou, Haarlem en Food…

Je favoriete horecaplek in Haarlem?

De Jopenkerk.

Restaurant?duurzaam restaurant

Ik ken niet alles maar Jetty’s en Subliem zijn twee favoriete plekken om uit eten te gaan. Ze werken allebei met biologische producten. Allebei op geheel eigen wijze en met passie.

Plaats om eten te kopen?

Vrij waterland, Rozemarijn Santé, Marqt, EkoPlaza.

Food gerecht?

Pompoensoep met oa wortel, gember en chili

Wat vind je nog meer leuk?

Ik werk graag met speksteen of albast  en maak er mooie creaties uit.

Een laatste woord…

Ik heb er zin in!

Heel veel succes en wij van Haarlem Foodies zijn de eerste die over de opening te horen krijgen, nietwaar? 😉

Uiteraard!

 

Arianna Ardia-Wenink

Afkomstig uit Florence, ben ik me steeds meer een mug gaan voelen. In mijn vrije tijd vind ik het vooral leuk en lekker om uit eten te gaan, wijn te proeven en culinaire events te bezoeken. Ik hou ook heel veel van koken en mijn gasten te verwennen en te verrassen. Met de Italiaanse keuken natuurlijk, maar niet alleen. Ik kan uren over eten praten en ik vind het leuk om culinair nieuws en mijn ervaringen met jullie te delen.

Latest posts by Arianna Ardia-Wenink (see all)