IK DOE NIET AAN MOEDERDAG

In Recepten by Lizzy Martin

Ik doe niet aan moederdag. Mijn zoons knutselen braaf ieder jaar een lief cadeau in elkaar en geven me een dikke knuffel, maar verder vind ik moederdag een overbodige en commercieel gehypete dag. Maar toch. Ik had vanmiddag alles in huis gehaald voor een baksessie met mijn zoons omdat zij me met klem hadden gevraagd een keer bananenbrood en kaneelbroodjes met ze te bakken. Daar gaan we dan…

En alhoewel ik nog een paar uurtjes studiewerk had liggen, besloot ik om mijn bloedjes hun zin te geven en mijn leerwerk naar de avond te verplaatsen. We begonnen aan het deeg van de kaneelbroodjes en toen belde een vriendje aan. Of ze zin hadden om buiten te spelen. En weg waren ze.

Ik doe niet aan moederdag maar toch voelde ik een steek van teleurstelling. Waarom lieten ze me me op deze dag voor het eerste de beste vriendje dat aanbelde in de steek met mijn handen in het deeg? Het was toch die speciale zet-je-moeder-in-zonnetje-dag? En we waren toch zo heerlijk aan het kneuteren in de keuken terwijl de regen op de ramen tikte?

Het antwoord lag voor de hand. Mijn zoons lieten me in de steek juist omdat we niets bijzonders aan moederdag doen en omdat buiten in de modder spelen nu eenmaal veel leuker is dan kaneelbroodjes bakken met je moeder.

Het bananenbrood is er niet meer gekomen en die kaneelbroodjes? Die zagen er niet uit maar smaakten als toet met een beetje ijs heerlijk troostend tijdens een gezellig familiediner. En zo kwam alles toch nog goed.

Moederdag Kaneelbroodjes

350 gram zelfrijzend bakmeel
75 gram koude roomboterMoederdag
150 -175 ml karnemelk
beetje zout
1 losgeklopt ei
een stuk zachte boter
bruine basterdsuiker
kaneel
wat grof gehakte noten, ik vind pistache en hazelnoten erg lekker

Verwarm de oven voor op 180 graden en maak daarna het deeg: kneed in een kom het meel met het zout en de koude boter tot het deeg uit grove korrels bestaat. Giet daarna beetje bij beetje de karnemelk erbij en wel zoveel, tot er een soepel deeg ontstaat. Rol het daarna uit tot een zo dun mogelijke lap (ongeveer een halve centimeter) en besmeer hem met de zachte boter. Strooi er daarna een mengsel op van de suiker, kaneel en de gehakte noten. Rol de lap op tot een worst en snijd er gelijke rolletjes van. Zet de rolletjes rechtop, tegen elkaar aan in een bakvorm of braadslede en besmeer de bovenkanten met het losgeklopte ei. Daarna kunnen ze ongeveer 25 minuten de oven in.

Lizzy Martin

Lizzy Martin

Lizzy Martin (Oud-Beijerland, 1973) woont sinds 2004 in Haarlem, samen met haar man en haar tweelingzoons en is gek op koken, schrijven over koken, gintonic, intieme dineetjes, goede wijn, feestjes, het Spaarne, haar vrienden en gezin.
Lizzy Martin