de-bieterbal-

Hij is er: de bieterbal!

In Nieuws, Producten, Shopping by Arianna Ardia-Wenink

Geen snack zo lekker als de bitterbal. Die laten we trots aan onze buitenlandse gasten proeven. Maar ja, die bevat vlees. Is er een vegetarisch alternatief mogelijk? Ja, de bieterbal!

Jonathan Karpathios,  chef van restaurant Vork en Mes in Hoofddorp en schrijver van twee kookboeken, schrijft op zijn blog dat hem al jaren gevraagd werd of hij niet, naast alle mooie hapjes die hij maakt met groenten, ook bitterballen kan serveren. “Want die vindt toch eigenlijk iedereen wel erg lekker. Een bitterbal gaat er altijd in”.

Maar ja, een bitterbal bevat vlees.

“Het eerste wat mij raakte toen ik me bewuster werd van voeding is hoe schadelijk vleesproductie is voor de wereld. Er is maar liefst 10.000 liter vers water nodig voor slechts 1 kilo rundvlees, dan heb ik het niet eens over de 25 kilo plantaardige voeding wat nodig is om 1 kilo vlees te produceren. Bossen en oerwouden worden daarvoor omgehaald om grootschalige vleesproductie mogelijk te maken. Vandaar dat ik 8 jaar lang startte met vlees, kip en vis zoveel mogelijk van de kaart te halen, maximaal 20 procent vind je hiervan terug in mijn menu. Voor mij als kok was dat de moeilijkste stap, ik ben geschoold in franse keukens en daar draait het eigenlijk altijd om vlees of vis.”

Als alternatief voor de traditionele bitterbal bedacht hij de bieterbal, op basis van biet in plaats van vlees. Omdat hij zo goed in de smaak viel besloot hij na veel verzoek om deze op de markt te brengen. Hij is nu druk bezig om het recept zo fijn te slijpen dat de bieterbal geschikt wordt gemaakt voor grootschalige productie. Een bitterbal “die niet minder lekker is, maar wel veel beter voor de wereld”.

De bieterbal is sinds 1 oktober te koop bij De Kweker en vanaf 1 november bij de Hanos. Natuurlijk kun je ook altijd een doos kopen bij Vork en Mes in het restaurant.

Hello Bieterbal, bye bye bitterbal.

Wij van Haarlem Foodies gaan hem proeven. Ik ben benieuwd of we dan het vlees missen.

collage bieterbal

[Bron en foto’s: Jonathan Karpathios Blog en Bieterbal]

Arianna Ardia-Wenink

Afkomstig uit Florence, ben ik me steeds meer een mug gaan voelen. In mijn vrije tijd vind ik het vooral leuk en lekker om uit eten te gaan, wijn te proeven en culinaire events te bezoeken. Ik hou ook heel veel van koken en mijn gasten te verwennen en te verrassen. Met de Italiaanse keuken natuurlijk, maar niet alleen. Ik kan uren over eten praten en ik vind het leuk om culinair nieuws en mijn ervaringen met jullie te delen.

Latest posts by Arianna Ardia-Wenink (see all)