Haarlemse 'wijnjuf'

Haarlemse ‘wijnjuf’ wordt even een flying wineteacher

In Dranken, Trips by Gabrielle Salvatore

Voor diegenen die mij niet kennen, mijn naam is Gabrielle Salvatore en ik geef vanaf 2002 wijncursussen voor beginners en gevorderden op de Korte Houtstraat (De Vijfhoek) in Haarlem. Het meest gefotografeerd straatje. In mijn proeflokaal zit u aan een grote tafel omgeven door vele flessen wijn. En inspirerende werkplek.  In 2002 behaalde ik het Vinologendiploma, in 2008 werd ik Italiaans Sommelier. Leren is delen. En dat doe ik graag met wijnliefhebbers. En dan zit je opeens op Curaçao voor een groep cursisten …die dolgraag het felbegeerde diploma SWEN 3 (Wijnbrevet) willen halen.

In 10 lesdagen (drie uur per dag)! Daar staat normaal minimaal 10 weken voor. Mijn maatje van de Wijnacademie Dorine van den Elzen geeft hier al jaren les. SWEN 3 wilde ze als ‘ slagroom op de taart’ aanbieden. Ik voel me vereerd dat ik deze uitdaging aan mag gaan.

De cursisten hebben al vele lessen gevolgd bij Dorine en werken grotendeels in de Horeca en wijnvakhandel. Ze weten dus van wanten. De grote envelop met examens heb ik bij me. Dank aan de Wijnacademie die alle medewerking heeft verleend om dit tot stand te brengen. Deze envelop blijft dicht tot vlak voor het examen. Over de theorie maak ik me geen enkele zorgen; ze hebben het al maanden geleden opgestuurde lesboek De Wijnwereld zeer grondig bestudeerd. Er is al heel veel bloed, zweet en tranen aan de lessen vooraf gegaan.

Haarlemse 'wijnjuf'Haarlemse 'wijnjuf'

Wat is anders voor hen?

Het bekende ‘spuugbakje’ binnen handbereik was hun vreemd, ook dat men een proefbeetje geschonken krijgt in plaats van een flink glas. Vanaf de derde les nipte men en bleef er steeds wat over in het glas.
Een droog crackertje tussendoor in plaats van een stukje kaas, worst of ander lekkers was ook wennen. Om 10.30 uur hoor je de magen knorren (men staat zeer vroeg op hier). De vierde les kwam een cursist dus met Champagne en eigen gemaakt eiersalade. Yes! Maar meteen mee begonnen en toen serieus weer door.

Wat nieuw is voor mij?

Dat ik les geef aan een groep die het lesboek al bijna uit het hoofd kent. Ook dat er maar een paar cursisten zijn die de wijngaarden in Europa kennen. Dat wij zo maar even naar vele wijngebieden afreizen vindt men een ongekende luxe. Ze smullen ook van de vele foto’s in de Powerpoint en de verhalen van mijn bezoeken aan landen en wijnbedrijven. Hier kan men een bezoek brengen an de Curaçao Winery. In oktober gaat de eerst oogst op fles. Vandaag zijn Dorine en ik er ook geweest. (later meer).

Wat ook nieuw is dat de meest verkocht wijn op het eiland een White Zinfandel is die per containers binnen komt.

Vandaag was een studiedag, morgen gaan we weer vroeg aan de slag. En of ik het vervelend vind om in de meivakantie te werken? Eigenlijk niet.

Volgende keer meer….WT_L_DeWijnjuf_298_233_80

Gabrielle Salvatore

Gabrielle Salvatore

Genieten van wijn en lekker eten spreekt u aan. Al proevend leert u omgaan met uw zintuigen. Met veel plezier geef ik aan u een wijncursus of wijn/spijs workshop zoals de wijncursussen SWEN 1 (Wijnvignet), SWEN 2 ( Wijnoorkonde ), SWEN 3 (Wijnbrevet ),‘Leren wijn proeven’, ‘Genieten van Wijn, ‘Wijn & Kaas’ en andere wijnworkshops. Lees meer erover hier. Beginners en gevorderden, amateurs en professionals zijn van harte welkom. In 2002 werd ik Vinoloog en sinds 2008 ben ik ook Italiaans Sommelier.
In september 2015 start ik met SWEN 5, de hoogste wijnopleiding in Nederland. Leren om te delen met jullie.
In hartje Haarlem heb ik een eigen professionele cursuslocatie in De Vijfhoek (zeer goed bereikbaar!). Het pandje is uit 1824 en ligt in het sfeervolle’ groenste straatje’ van Haarlem. Binnen vind je een geselecteerde collectie wijnen.
Gabrielle Salvatore

Latest posts by Gabrielle Salvatore (see all)