Fritessaus

Fritessaus: minder vet, meer suiker

In Nieuws, Producten, Shopping by Arianna Ardia-Wenink

Jumbo en Calvé bovenaan, Oliehoorn onderaan

Zelf benoemd fritessaus-uitvinder Remia eindigt samen met Van Wijngaarden en Oliehoorn onderaan in de Questionmark Fritessauswijzer. Oliehoorn en Van Wijngaarden bevatten het meeste zout van de 16 geteste fritessauzen. Gouda’s Glorie – van Remia – is met 13 per 100 gram suiker de zoetste. Questionmark vergeleek het complete supermarktaanbod fritessaus op de aanwezigheid van suiker, zout en de diervriendelijkheid van het ei dat verwerkt is. Met de wijzer helpt Questionmark de consument bij het maken van bewuste keuzes. Opsteker: de legbatterij lijkt verleden tijd. Iedere sausproducent kiest minimaal voor scharreleieren.

>>>> Direct naar de Fritessauswijzer <<<<

Remia reageert constructief op de Fritessauswijzer: “Remia Fritessaus heeft altijd voldaan en voldoet nog steeds aan de normen van de World Health Organization (WHO), die de basis vormen van het Ik kies bewust logo. Remia is echter niet tevreden met de plek op de lijst van de Fritessauswijzer en zal op basis van deze resultaten de receptuur aanpassen.”

Fritessaus is een ogenschijnlijk gezonder alternatief voor mayonaise. Door de beperkte hoeveelheid olie bevat fritessaus gemiddeld de helft tot tweederde minder verzadigd vet dan echte mayonaise. ”Door het terugbrengen van vet lijkt een fritessaus gezonder dan mayonaise. Helaas wordt dit gezondheidseffect bij de meeste fritessauzen grotendeels teniet gedaan door de toevoeging van zout en vooral veel suiker.“ aldus directeur Charlotte Linnebank van Questionmark.

Van legbatterij naar 3 sterren ei

In de supermarkt is de verkoop van losse kooieieren niet meer toegestaan, maar producenten mogen legbatterij-eieren nog wel verwerken in hun producten. Toch zijn alle door Questionmark onderzochte fritessauzen minimaal bereid met scharreleieren (1 ster Beter Leven). Deze scharrelkippen hebben iets meer ruimte dan de kippen in een legbatterij. Jumbo, Vita d’Or, Albert Heijn, Remia en Gouda’s Glorie gebruiken eieren met een 2 sterren Beter Leven keurmerk. Er is geen enkele fritessaus met 3 sterren Beter Leven of biologisch keurmerk.

Calvé geeft aan te kampen met de gevolgen van de vogelgriep en de ophokplicht eerder dit jaar. Hierdoor zijn ze genoodzaakt scharreleieren te verwerken, in plaats van de op het etiket aangegeven vrije uitloopeieren. Vanaf week 6 in het nieuwe jaar verwacht Calvé weer 2 sterren Beter Leven eieren te kunnen verwerken.

Toelichting

Wil je meer weten over de totstandkoming van deze Fritessauswijzer? Hier lees je meer.

Arianna Ardia-Wenink

Afkomstig uit Florence, ben ik me steeds meer een mug gaan voelen. In mijn vrije tijd vind ik het vooral leuk en lekker om uit eten te gaan, wijn te proeven en culinaire events te bezoeken. Ik hou ook heel veel van koken en mijn gasten te verwennen en te verrassen. Met de Italiaanse keuken natuurlijk, maar niet alleen. Ik kan uren over eten praten en ik vind het leuk om culinair nieuws en mijn ervaringen met jullie te delen.

Latest posts by Arianna Ardia-Wenink (see all)