Ratatouille Food & Wine

Een sterrenrestaurant aan het Spaarne, Ratatouille Food & Wine

In Reviews, Uit eten/drinken by Claudia

Een monumentaal pakhuis, met prachtige donkerrode luiken en deuren, en een fijn terras aan het Spaarne. Het past volledig bij de uitstraling van restaurant Ratatouille Food & Wine.

We worden ontvangen door de in Amsterdam geboren eigenaar en chefkok Jozua Jaring. Zijn hart ligt in Haarlem en bij Ratatouille, en dat hoor je wanneer je met hem in gesprek raakt. Hij heeft Haarlem Foodies uitgenodigd om eens langs te komen voor een proeverij. Met veel enthousiasme vertelt hij over zijn restaurant. Over zijn keukenbrigade, de inkoop van verse producten, over zijn kruidentuin op het dak van het pand, en hoe dit vaak verwerkt wordt in de gerechten. Een harde werker, met passie voor food. Ratatouille bestaat nu 3 jaar. Ze doen het goed in Haarlem, want ook dit jaar (2017) mocht hij een Michelinster in ontvangst nemen. Michelin noemde het restaurant bij de uitreiking van hun eerste ster in 2014 “Een voorbeeld voor de nieuwe generatie koks en restaurants: minder stijf, minder duur, en toegankelijker. Het gaat om wat er op het bord komt.”

Het is de perfecte dag om te lunchen aan een tafel op het terras. De zon schittert, bootjes varen voorbij, dit is Haarlem op zijn best. Gastvrijheid past ze. Iedere gast wordt hartelijk ontvangen en naar een mooi gedekte tafel begeleid. Witte servetten en zwarte borden. We krijgen een welkomstdrankje met ambachtelijk brood en zachte, smaakvolle olijfolie, zeezout, peper en een amuse.

Ratatouille Food & Wine

Ratatouille Food & Wine

Ratatouille Food & Wine

Ratatouille Food & Wine

We zien de zon glinsteren in het Spaarne, wanneer wij ons voorgerecht krijgen. Hollandse asperge, huisgemaakte beenham in hooi gerookt, crème van eidooier, en krokante peterselie. We bekijken vol bewondering de paarse bloemen op het eigeel.

Ratatouille Food & Wine

Ratatouille Food & Wine

Ratatouille Food & Wine

Ratatouille Food & Wine

Erbij drinken we een glas Riesling, gekozen vanwege mooie mineraliteit en lichte rokerigheid voor bij de ham, en het zoetige past bij de asperge. Het klopt, alle smaken vallen samen.

Ratatouille Food & Wine

Ratatouille Food & Wine

Ons hoofdgerecht is lamszadel, gestoofde lamsnekgremolata met daarnaast gedroogde tomaat, groene asperge, tuinbonen en bonenkruid. De gerechten op ons bord vertellen stuk voor stuk een verhaal. Het zijn kleine schilderijtjes, met oog voor detail. Ook leuk, de bediening vertelt steeds iets over de herkomst van de wijnen en waarom deze zo passend zijn bij het gerecht.

Ratatouille Food & Wine

Ratatouille Food & Wine

Ratatouille Food & Wine

Ratatouille Food & Wine

Als laatste proeven we een heerlijk dessert van gegaarde rabarber, karnemelk ijs, pistache cake, tonkabonencreme en een aardbei.

RATATOUILLE FOOD & WINE

Ratatouille Food & Wine

Ratatouille Food & Wine

Ratatouille Food & Wine

Natuurlijk nemen we ook in het restaurant een kijkje. De inrichting is mooi en stijlvol. Er hangen grote foto’s van de verschillende gerechten en er is een open keuken, waardoor je als gast direct betrokken wordt bij de keukenbrigade. Bovenin ontdek je de ‘wijnkelder’ maar misschien is ‘wijnzolder’ een betere benaming. Naast de open keuken is er een aparte keuken voor de desserts. En mocht je helemaal privé willen zitten, dat kan ook! Want ze bieden een heerlijke ruimte voor private dining. Ratatouille werkt uitsluitend met seizoensproducten en kookt glutenvrij en vegetarisch.

Ratatouille Food & Wine

Ratatouille Food & Wine

Ratatouille Food & Wine

Ratatouille Food & Wine

Eigenlijk voldoen ze aan alle wensen, en prijs en kwaliteit staan goed tot elkaar in verhouding. Dit restaurant gaat dus voor kwaliteit, maar is tegelijkertijd heel toegankelijk voor alle foodliefhebbers. Jozua Jaring en zijn team verwelkomen iedereen, en maken van je middag of avond een smaakvol en culinair feest.

Wij van Haarlem Foodies kunnen het aanraden. Een bijzondere ervaring!

Claudia

Claudia

Haarlemfoodie Claudia woont al jaren in Haarlem. In 2018 verlaat zij deze mooie stad maar zal regelmatig voor ons blijven bloggen in de rubriek "op visite bij... " omdat zij niet zonder Haarlem kan. Naast haar werk bij een grote gemeente is zij gastblogger, en schrijft korte verhalen en gedichten onder haar eigen naam Een stukje Claudia. "Leven in een grote stad als Haarlem betekent inspiratie. Regelmatig ontdek je een nieuwe hotspot, er zijn mooie culinaire evenementen, veel restaurants, gezellige bars en terrassen. Het is heerlijk om uit eten te gaan, een wijntje te drinken of om de beste koffie/thee /lunchtenten te bezoeken en daarover te schrijven." Claudia is actief op Instagram en Facebook waar ze regelmatig foto's deelt over haar leven. Haar doel is om mensen blij te maken met haar versjes, leuke hotspots en haar zoektocht naar het leven op het platteland. Dat lukt aardig. "Als ik iemand een lach op het gezicht tover, ben ik ook een gelukkig mens".

Instagram en Facebook: Eenstukjeclaudia
Claudia