De Librije

De Librije beste restaurant van Nederland

In Nieuws, Reviews, Uit eten/drinken by Arianna Ardia-Wenink

De Librije in Zwolle is het beste restaurant van Nederland, volgens het culinaire vakblad Lekker.

De jaarlijkse race om de eerste plaats in restaurantgids Lekker500 is dit jaar gewonnen door Jonnie Boer (foto, samen met vrouw Thérèse) van driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle. Het sterrenrestaurant van chefkok Jonnie Boer stond vorig jaar nog op de derde plaats van de Lekker500.

De nieuwe locatie van De Librije is voor de restaurantgids een van de aanleidingen om het Zwolse restaurant bovenaan te zetten. De Librije zit tegenwoordig in een voormalige vrouwengevangenis. Lekker zegt dat het restaurant na de verbouwing ‘flitsend’ mag worden genoemd.

Nuchter en met een missie

Boer blijft nuchter onder alle lof.

“Wij koken niet om nummer 1 te worden of drie sterren te krijgen. Wij koken alleen voor de gasten. Als Lekker het ook goed vindt, dan is dat mooi meegenomen.”

“Ik vind het geweldig en het team krijgt hier ook een opsteker van”, gaat Boer verder. “Maar feit blijft wel dat de wekker morgen weer om 07.00 uur gaat en dat we dan weer vol gas moeten geven. Dat je nummer 1 van Nederland bent, verandert daar niets aan.

Chefkok Jonnie Boer van De Librije

Librije’s zusje

Ook het andere restaurant van Boer wordt in de lijst vernoemd. Librije’s Zusje in Amsterdam is zelfs de grootste stijger. Vorig jaar stond het restaurant nog op plaats 50, dit jaar op plaats 30.

Zilver en brons

Restaurant Manoir Inter Scaldes in Kruiningen stond de afgelopen twee jaar bovenaan in de restaurantgids. Dit jaar komt eigenaar Jannis Brevet met zijn etablissement één stap lager terecht. Hetzelfde geldt voor de voormalige nummer twee: Jacob-Jan Boerma van restaurant De Leest in Vaassen gaat eveneens een treetje naar beneden.

Weinig verschil in de top 3

Voor het eerst in het 38-jarig bestaan van de restaurantgids is er nauwelijks verschil in kwaliteit tussen de bovenste drie. Hoofdredacteur Annelies Pijper zegt dat het rangschikken bijna niet te doen was. De topchefs van ons land zijn zo ontzettend goed en ze groeien zo naar elkaar toe, dat er bijna geen onderscheid meer te maken valt. Je kunt het vergelijken met kiezen tussen Mozart, Bach en Beethoven. Dat lukt bijna niet.

[Bronnen: Lekker en NOS. Foto: RTL Nieuws]

Arianna Ardia-Wenink

Afkomstig uit Florence, ben ik me steeds meer een mug gaan voelen. In mijn vrije tijd vind ik het vooral leuk en lekker om uit eten te gaan, wijn te proeven en culinaire events te bezoeken. Ik hou ook heel veel van koken en mijn gasten te verwennen en te verrassen. Met de Italiaanse keuken natuurlijk, maar niet alleen. Ik kan uren over eten praten en ik vind het leuk om culinair nieuws en mijn ervaringen met jullie te delen.

Latest posts by Arianna Ardia-Wenink (see all)