SAN SEBASTIAN

De Foodie gaat naar SAN SEBASTIAN

In Food Events, Trips, Uit eten/drinken by Arianna Ardia-Wenink

Ten eerste: San Sebastián is de culinaire hoofdstad van Spanje (en in 2016 Europa’s culturele hoofdstad). Deze Noord-Spaanse badplaats heeft veel te bieden, en dan vooral op het gebied van eten. Het is namelijk de stad met de meeste sterrenrestaurants per vierkante meter ter wereld en de beste tapas en pinxtos van Spanje. Ten tweede: het ligt beeldschoon in een baai in de Atlantische Oceaan. En de stad is precies groot genoeg en voelt daardoor in no time eigen.  

Waar vind je de beste tapas en pinxtos in Haarlem? Bij Patxaran. Kom daar drinken & proeven bij ons Haarlem Foodies event: VIVA LA FIESTA!

Gastronomische hoofdstad

Wil je letterlijk cultuur proeven? Dan moet je absoluut naar San Sebastián. De stad is namelijk de gastronomische hoofdstad van Spanje. Zelfs fijnproevers zullen niet kunnen ontkennen dat San Sebastián een voorloper is op het gebied van eten. En de cijfers liegen er niet om. San Sebastián is goed voor zestien Michelinsterren en maar liefst drie van de vijf driesterren restaurants van Spanje zijn er te vinden. Deze naam heeft de stad dus niet voor niets, hier zijn namelijk de meeste Michelin sterren per vierkante meter ter wereld te vinden!

Pinxtos

De leukste en voordeligste manier om kennis te maken met de afwisselende keuken van San Sebastián is het maken van een tapastocht en te genieten van de pintxos (de Baskische tapasvariant). Dit zijn kleine hapjes voor tijdens het borrelen die zijn afgeleid van de Spaanse tapas cultuur. Pinchos zijn gemaakt van een dun gesneden brood met vis, vlees, kaas of groenten. Deze kleine tapas hapjes komen van het Spaanse werkwoord ‘tapar’, wat ‘bedekken’ betekent. Wanneer je vroeger  een drankje in de bar bestelde, kreeg je een stukje chorizo worst op je glas om te zorgen dat hier geen vliegen in kwamen. In San Sebastian bestaat een echte pinchos cultuur, waarbij het een gewoonte is om bij iedere pincho-bar een drankje en één of twee pinchos te bestellen en zo van bar naar bar te gaan.

De Pinxtos en Tapasbars

Er zijn talloze tapasbarretjes waar je je tegoed kan doen aan vismousses, peperspiesjes en inktvisjes.

De meeste pintxos (in het Spaans: pinchos) bars vind je in het oude stadsdeel: Parte Vieja. Heb je een iets dikkere portemonnee, dan is het driesterrenrestaurant Arzak – van de vermaarde chef-kok Juan Ramon Arzak – een onvergetelijke culinaire ervaring.

Maak op zaterdagavond een tour langs alle pinchobars, te beginnen bij la Mejillonera. Pinchos, als in: prikkers met daaraan de meest verfijnde tapasgerechtjes. Doe als de locals en bestel bij binnenkomst een zurito of txikito (klein biertje of wijntje) en een bord. En nu komt het: dat bord laad je vol met de lekkerste hapjes. Proosten eten en door naar het volgende adres!

Pinxtos en Tapas in Haarlem

Waar vind je de beste tapas en pinxtos in Haarlem? Bij Patxaran.

HAARLEM FOODIES SPAANSE BORREL BIJ PATXARAN

Kom daar drinken & proeven bij onze Haarlem Foodies event: VIVA LA FIESTA!

Vamos tomar un aperitivo, Vamos ir de copas: Join our Spanish Drink! 

Let’s meet and have a chat at our Spanish Drink “Viva la Fiesta!”.

Sunday, March 8, 2015;   to

Spanish atmosphere, Spanish music, Spanish wines (& all other drinks) and if you are hungry the best Basque tapas and pintxos in town!

This Spanish Drink is organized by Haarlem FoodiesexpatsHaarlemAmigos de España and Patxaran.

Costs: own drinks.

Meer details en inschrijven hier.

Tot dan!

Arianna Ardia-Wenink

Afkomstig uit Florence, ben ik me steeds meer een mug gaan voelen. In mijn vrije tijd vind ik het vooral leuk en lekker om uit eten te gaan, wijn te proeven en culinaire events te bezoeken. Ik hou ook heel veel van koken en mijn gasten te verwennen en te verrassen. Met de Italiaanse keuken natuurlijk, maar niet alleen. Ik kan uren over eten praten en ik vind het leuk om culinair nieuws en mijn ervaringen met jullie te delen.

Latest posts by Arianna Ardia-Wenink (see all)