Brandmeesters

Coffeewalk door Haarlem, op zoek naar de leukste koffiespots

In Nieuws, Producten, Reviews, Shopping, Uit eten/drinken by Daniëlle Martens

Je hebt het vast al gemerkt aan de koudere dagen. Ja, de winter is aangebroken. En heb je dat ook? Als je dan toch de kou ingaat, belonen we onszelf even op iets warms en lekkers! Hoog tijd dus voor warme drankjes, koffietrends en knusse plekjes!

Op ontdekking

Op een novembermiddag ben ik knusse plekjes in Haarlem gaan ontdekken. Haarlemfoodies was  uitgenodigd door Koffiefilters.nl in samenwerking met Haarlem Marketing.  De inspiratie kwam van het boek: Koffie! 182 koffiespots waar je blij van wordt. De stad Haarlem is met verschillende leuke koffiespots in deze gids te vinden, en daar gaan we een bezoek aan brengen!

Over Haarlem is heel wat te vertellen en overal wat te beleven.  Een bezoek aan de stad vliegt voorbij. Een aanrader is een wandeling door de Gouden Straatjes van Haarlem, de  7 pittoreske straatjes, met honderd winkeltjes vol met ambachtelijke producten en ondernemers die vol passie hun product presenteren. Het is een mooie wandeling door deze straten van Haarlem want je ziet prachtige gevels, gezellige verlichting  en mooi versierde etalages.

Chocolaterie Pierre

Vanuit de Grote Markt, Bij de grote St.Bavo ga je wandelend door de Warmoesstraat en hier komt ChocolateriePierre  in De Kleine Houtstraat 1 direct in het zicht! Hier wordt toch iedereen vrolijk van! De etalage versierd met Sinterklaas en kerst lekkernijen. Wanneer je binnenstapt komt de chocoladegeur je tegemoet. Er staat een chocolade proeverij en heel veel cacao informatie op me te wachten. Heel erg lekker vind ik de karamel chocolade oftewel de “Gouden Chocolade” van Chocolaterie Pierre. Daar mag je me voor wakker maken!

Chocolatier Pierre

Chocolatier Pierre Foto Collage Daniëlle Martens

Tea my Dear

De Kleine Houtstraat geeft een gevoel dat je overal even wilt binnenkijken met de diversiteit aan winkels. Heerlijke thee en een uniek concept uit Parijs vind je bij nummer 16 in deze straat.

Bij Tea My Dear, kan de echte theeliefhebber kennismaken met verschillende soorten thee en alles wat daar mee te maken heeft. Mocht je geen theeliefhebber zijn, na een bezoek aan deze winkel zul je dat worden! De hand geplukte theeën van het bijzondere theehuis ‘Betjeman & Barton’ zullen je verrassen! In de winkel is een gezellig plekje ingericht voor workshops, high tea of een theeproeverij. Net zo aanlokkelijk als alle geurende theesoorten, zijn de prachtige taarten die te combineren zijn met je favoriete thee! Ik kan soms moeilijk kiezen uit heel veel soorten thee, dus dat ze persoonlijk advies geven vind ik erg fijn. Wil je iedere dag verrast  worden  in december? Dan hebben ze zelfs een Adventskalender met 24 verschillende theesoorten.

Tea My Dear

Team My Dear Foto Collage Daniëlle Martens

Brandmeester’s

De volgende plek zit ook in één van de Gouden Straatjes en staat vermeld als koffiespot in Koffie!

Bij Brandmeester’s gaan we een Live Coffee Roasting meemaken, want hoe verser de koffieboon hoe lekkerder de koffie. Echt super om te zien  hoe met de deskundige hand van een koffiebrander een transformatie van een groene koffieboon naar een versgebrande koffieboon plaatsvindt. Deze locatie is tevens ook een winkel van verkoop van koffiemachines en hier kun je veel verschillende soorten koffiebonen halen, en macarons van Tout. Wil je meer dan een kopje koffie in de ochtend, er is ook pindakaas met een Brandmeester’s koffiesmaakje.

Om begrijpbaar te maken wat precies Live Roasting is, kun je je dit het beste voorstellen dat lichte groene koffiebonen in een grote machine worden gedaan. Door beweging en hitte worden de bonen geroosterd, de roostertijd is voor iedere bonensoort anders, maar de single blend die wij te zien krijgen duurt ongeveer  15 minuten. Hierna worden de bonen gekoeld. Een must-see in deze Haarlemse locatie!

Brandmeesters

Brandmeesters Foto Collage Daniëlle Martens

Lunch bij Vascobelo  

Vervolgens wandelen we door de Anegang, over de Grote Markt en belanden we in de Zijlstraat. Deze straat is ideaal om een foto van de St Bavo te maken. En in de avond is het heel gezellig met lichtversieringen die boven deze straat hangen.

Na al het wandelen is het tijd voor een lunch! Bij Vascobelo. Wat zo leuk aan deze locatie is dat het twee  verdiepingen heeft, en een leuk uitzicht op de winkelstraat. Vascobelo zit al meer  dan een jaar in de Zijlstraat en steeds meer mensen weten deze plek te vinden. Huiselijk en trendy chicque. Vascobelo is een Belgische koffiebedrijf, al 20 jaar geschiedenis en expertise met koffie over de hele wereld. Ze hebben hun eigen award- winning blend the Vascobelo “Le Roi”. Dat koffie, excellent eten en gastvrijheid mensen verbindt, is een duidelijke boodschap bij Vascobelo.

Het was een feest om Vascobelo te bezoeken, en met een gevulde buik gaan we weer verder naar de volgende koffiespot uit het boek Koffie!

Vascobelo

Vascobelo Foto Collage Daniëlle Martens

Mogador

Door de Koningsstraat gaan we naar de Botermarkt, een plein waar  elke vrijdag een gezellig markt is met verse, biologische producten. De Gasthuisstraat ligt aan de botermarkt, hier vind je Mogador, het is sinds 2012 onder de Haarlemmers bekend en altijd druk. Ook een gemakkelijke to-go koffie is gegarandeerd met kwaliteit en liefde gezet. En wat mij betreft geen wonder dat het verkozen is als 1 van de 182 koffiespots door Richt & Regina.

Mogador

Mogador Foto Collage Daniëlle Martens

Van der Pigge

Wat zou Haarlem zijn zonder een bezoek aan Van der Pigge in de Gierstraat? Stap terug in de tijd naar o.a. oude medicijnen potjes, kruidengeneeskunde, voedingssupplementen, homeopathie  en de vriendelijkheid om je te kwaaltjes??. Wat zijn we blij dat het al vele jaren  alles heeft overleefd en met kracht hier nog steeds gevestigd is. En wat je niet verwacht, verscholen achter de toonbank verschillende soorten drop, die het proberen waard zijn!

Van der Pigge

Van der Pigge Foto Collage Daniëlle Martens

Mica coffee bar

Met een gezellige wandeling door groen in de stad via het Elegantier park, komen we weer uit op de Kleine Houtstraat, waar we onze start hebben gemaakt in de ochtend. Als afsluiter gaan we naar Mica, wat een vrolijke plek en frisgroen door alle planten. Een huiskamersfeer met een grote keuze aan verschillende soorten koffie en thee.  Ze serveren het erg leuk met koffie-art en een theepotje bij de thee. De sfeer is hier erg rustgevend en straalt iets unieks uit door de combinatie van alle accessoires die je aan de muren en tafels ziet. Een leuk concept om een middag te vertoeven met vriendinnen of familie.

Mica

Mica Foto Collage Daniëlle Martens

Het boek, Koffie!

Dit was een hele leuke middag en als Haarlem al zo leuk is met koffiespots, ben je nu vast nieuwsgierig naar de andere plekken in het boek Koffie!  Reden genoeg om de komende wintermaanden erop uit te gaan en op te warmen aan koffie en thee! De koffie recepten in het boek, gemakkelijk voor thuis, houden je ook lekker warm!

Koffie!

Koffie!

Over het boek Koffie!

Alles kun je online doen. Nou ja, bijna alles dan… Want een kop koffie drinken, alleen of in goed gezelschap, kan echt alleen offline. Daarvoor ga je naar een koffiebar, het liefst natuurlijk eentje waar de koffie goed is.

Deze dikke koffiegids bomvol informatie en 182 koffiespots waar je blij van wordt, brengt je naar de leukste koffiespots in Nederland en Vlaanderen. Naast veel cafeïne bevat het boek lekkere koffierecepten en de mooiste zetmethodes, waarmee je ook thuis de barista kunt uithangen. Geschreven en gefotografeerd door de bevlogen koffiekenners achter het populaire blog dekoffiefilters.nl

Mo’Media Uitgeverij € 17,95

Verkrijgbaar in de boekenwinkel en online via dekoffiefilters.nl en timetomomo.nl