Chocoa, een (h)eerlijk chocoladeverhaal

In Food Events, Nieuws, Reviews, Shopping, Trips, Uit eten/drinken by Daniëlle MartensLeave a Comment

We nemen je mee in de unieke wereld van Chocolade die samen komt tijdens het Chocoa Chocolade Festival in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Dit jaar is alweer de 6e editie waarin cacaoboeren, chocolademakers, Chacoa aandeelhouders en chocolade liefhebbers samenkomen. Het doel van het festival is om de markt voor goede cacao en betere chocolade te vergroten.

We weten allemaal dat er oneerlijkheid heerst in de chocolade industrie. Om er een (h)eerlijke wereld van te maken is het van groot belang dat je de producenten, chocolatiers en de consumenten bewust maakt van de oorsprong van de chocolade. Denk hierbij aan de bijzondere levensweg van de cacaoboon en de duurzaamheid van het proces. Cacao is een natuurproduct dat hoge kosten met zich meebrengt. Hierover is tijdens het festival veel gelegenheid om te leren tijdens workshops en uit de verhalen van de verschillende exposanten vanuit de hele wereld.

Live Cooking Show

We hebben een Live Cooking Show bezocht van het Bakery Institute, een workshop over Venezuelan Chocolade “van de boon tot de chocoladereep” en combinaties en (soms vreemde) creaties van chocolade en smaken geproefd waarmee je je even in de zevende hemel waant. Wat dacht je van chocolade verwerkt in kaas? Of een chocolade biertje op het terras? Een glimp van deze smaakvolle dag op een prachtige locatie in hartje Amsterdam.

Wat bedoelen ze met de veelbesproken term “Bean to Bar”?

In dit Bean to Bar proces ligt de verandering, de duurzaamheid en het stukje waar we invloed op hebben. Maar wat bedoelen ze hier nou eigenlijk mee? Van “Bean to Bar” betekent het proces van het plukken van de cacaovrucht tot en met de chocoladereep in de supermarkt. Direct Trade is zo een verandering. Dit zorgt ervoor dat chocolatiers direct hun bonen inkopen bij de cacaoboer zonder dat er een distributeur aan te pas komt. Als consument kun je ook nagaan wat jou favoriete chocolade merk hieraan meedraagt. Wat is hun verhaal? Willen ze hun bijdrage doen aan een eerlijk proces? Zorgen zij voor een duurzaam “Bean to Bar” verhaal?
Chocoa Hier op het festival heeft iedere chocolade-exposant of chocolatier zijn verhaal. Sommigen hebben de kamelenmelk ontdekt en melken de kamelen in stallen alsof het koeien zijn, anderen hebben de acrylverf omgeruild voor een cacaosubstantie om portretten van chocoladeboeren te schilderen. Helaas is de meeste chocolade niet terug te vinden in onze supermarkt. Dit maakt het zo speciaal om het Chocolade Festival te bezoeken.

Wat kunnen wij als consument doen?

Wij als consument van chocolade hebben de invloed om de vraag naar duurzame chocolade groter te maken. Vaak blijven we bij wat we kennen en een bekend merk. Ga eens uit een ander land/regio chocolade proeven, een onbekend merk met een eigen verhaal. Omdat het een natuurproduct is kan het hogere kosten met zich meebrengen, veel mensen werken aan de productie van cacao en willen een puur product. We zijn gewend geraakt aan de extra toevoegingen aan onze chocoladereep o.a. melk, suiker. Gelukkig is in vele repen het cacaopercentage gestegen, omdat het gezonder en duurzamer is voor de mens en maatschappij.Het Chocoa FestivalDe chocolade dag vloog voorbij, het is een prachtige locatie. De Beurs van Berlage heeft een authentieke sfeer en alle ruimtes waren heel goed ingericht. Het was druk bezocht, en toch voelde de sfeer persoonlijk.Er zijn combinaties met chocola die eruit sprongen, zoethoutdrop met zeezout, karamel chocolade is niet iets wat je dagelijks snoept. De proeverijen verzorgd met wijn en rum maakten ook een indruk, een 10 jaar oude rum met een pure chocolade. Wijnliefhebbers konden hun hart ophalen met een lichtgekoelde, mousserende Pinot Noir gecombineerd met een zachte praline chocolade. We hebben een kijkje genomen in de tentoonstelling van Bitter Chocolate Stories van Tony’s Chocolonely, indrukwekkende verhalen uit de cacaosector. Iedere bezoeker kon meedoen met de “Hot Chocolate Awards”, stemmen op 6 verschillende (h)eerlijke chocolade dranken. Met al deze activiteiten kwam er gauw een einde aan deze informatieve en smakelijke dag.

Wij kunnen niet wachten tot de volgende editie…

Chocoa

Roep iets!