British Museum of Food

Bookreview: Good Food (word in 1 maand de beste versie van jezelf)

In Healthy Food, Recepten, Reviews, Shopping by Ilse Kloosterhuis

Gezond eten, zelden is er een onderwerp zo uitgemolken (maar pas op voor zuivel!) als deze de laatste jaren. Superfood, gluten, noten, zaden, ‘you name it’ of je kunt er iedere dag wel een nieuwe mening over lezen. Of het nu een wetenschappelijk onderzoek, tv programma’s of column is, gezond eten is de bom. Ook worden er heel veel boeken geschreven over gezond eten en daarover schrijf ik op Haarlem Foodies dit stukje over Good Food, het boek van Laurianne Ruhé.

Laurianne Ruhé is voedingscoach en eigenaar van goodfoodtransition en wil de lezers van het boek meenemen in haar overtuiging dat je door de 80/20 methode en het kiezen van eerlijke, gezonde voedingsstoffen meer energie krijgt en een gezond leven tegemoet gaat.

De 80/20 methode bestaat uit 80% van wat je eet is gezonde voeding met veel mineralen en vitaminen, de 20% geeft dan ruimte om ongezondere keuzes te maken zonder dat je lichaam hier direct onder lijdt. Dit zou je dan kunnen hebben omdat je lichaam goed in staat is om deze “slechte” voeding af te breken.

Good Food

Verder geeft Laurianne in dit boek veel uitleg over gezonde alternatieven voor brood (Spelt, Zuurdesem, Crackers), melk (Amandel, Kokos, Geitenmelk) en ook aan zoet broodbeleg is gedacht.

Alternatieven zijn bijvoorbeeld hazelnotenpasta, tahin (de bekende sesampasta die vaak voor humus gebruikt wordt) en bijenpollen.

Omdat ik dol ben op zoet broodbeleg heb ik dan ook zelf pindakaas en chocolade hazelnootpasta gemaakt. De eerste is een groot succes, de pasta is nog niet helemaal lekker qua structuur maar daar ga ik binnenkort nog even mee aan de slag.

Omdat je het zelf maakt weet je precies wat erin gaat, en dat is eigenlijk bijzonder weinig.

Als ik nu pindakaas eet van bijvoorbeeld Calvé proef ik allerlei vreemde bijsmaken waar ik normaal gesproken geen weet van had. Verhelderend!

Waar ik zelf minder achter sta is het afraden van gluten aan de lezers. Voor zover ik weet is het alleen voor de mensen met een bewezen glutenintolerantie (Coeliakie) raadzaam om gluten uit het dieet te bannen. En om nou van boodschappen doen een “ leuk dagje shoppen met de kinderen”  te maken lijkt me best optimistisch. En dat zegt deze Foodie die werkelijk verslaafd is aan het struinen in toko’s, bij de Turkse Groenteboer, Italiaanse traiteur etc. Maar soms is boodschappen doen ook gewoon noodzakelijk kwaad.

Good Food

Wat ik ontzettend leuk en goed vind aan het boek zijn de tips over hoe je je koelkast en voorraadkast het best kunt vullen en de Seizoen kalender voor groenten en fruit (geweldig!). Ook de “ Verjongende Voedingstips” zijn erg leuk, met voorbeelden als knoflook (verlaagt de bloeddruk en houdt de botten sterk)  en Kidneybonen (helpt met afvallen en is goed voor het gebit).

Of dit wetenschappelijk onderbouwd staat er helaas niet bij.

Voor iedereen die goede simpele tips wil voor een gezonder leven is Good Food een prima aanvulling op je kookboekenkast. Er staan goede, gezonde recepten in en geeft je een leuk inzicht in je eigen (eet-)gewoonten.

Koffietijd Good Food

Laurianne Ruhé bij Koffietijd

Praktische details Good Food boek

Prijs:               Euro 22,50
Auteur:           Larianne Ruhé
Jaartal:          2014
Uitgever:       Scriptum
Claim:            Gezonde(-re) keuzes d.m.v. onder andere het 80/20 principe wat maakt dat je de beste versie van jezelf wordt.
Gelezen:       Juli 2015
Online te koop bij Bol.com

Ilse Kloosterhuis

Ilse Kloosterhuis

Ilse Kloosterhuis is een jonge moeder van 34 jaar, werkzaam als coach (Spaarne Life Coaching) en in de verslavingszorg/psychiatrie als begeleider.
Als heuse Foodie wordt Ilse wakker met recepten, leest kookboeken als literatuur en droomt ervan om nog eens een eigen lunchzaakje te hebben waar mensen werkzaam zijn vanuit een dagbesteding. Ook is Ilse bezig een kookworkshop op te zetten voor mensen die het eng vinden om te koken of denken dat zij dit niet kunnen. Onzin, iedereen kan koken!
Ook culinaire reisjes staan hoog in het vaandel. Van Genste Waterzooi tot Pintxos in San Sebastian, Ilse wil het allemaal gezien en met name geproefd hebben.
Ilse Kloosterhuis

Latest posts by Ilse Kloosterhuis (see all)