Bloemendaalse kool

Bloemendaalse gele kool met pastinaak-röstikorst

In Healthy Food, Recepten by Esther Gijze

Een lokaal recept, heerlijk in de koude dagen, met Bloemendaalse gele kool, ook bekend als ‘slobberkool’omdat het vroeger vaak véél te gaar werd gekookt.

Hoofdgerecht, Bereidingsduur 55 minuten, 2 personen.

INGREDIENTEN

  • 1 bloemendaalse gele kool
  • 500 gram pastinaak
  • 250 gram witte champignons
  • 1 stuks gelderse rookworst
  • 75 ml creme fraiche
  • 1 gele ui
  • 1 el mosterd
  • 0.5 el roomboter
  • 2 el olijfolie van goede kwaliteit
  • snufje nootmuskaat
  • zout en peper.

VOORBEREIDING (10 MINUTEN)

Verwarm de oven voor op 190 graden. Snijd de kool in de lengte twee keer door, verwijder de harde kern en snijd in zo dun mogelijke reepjes. Was de kool onder koud stromend water en laat uitlekken in een vergiet. Boen de paddenstoelen schoon (wassen hoeft niet) en snijd deze in kwarten. Snijd de rookworst in blokjes. Pel en snipper de ui

BEREIDING (45 MIN)

  1. Verwarm de roomboter in een ruime bak- of braadpan en fruit de uien op een middelhoog vuur gedurende 2 minuten. Voeg dan de champignons, en de rookworst toe en bak enkele minuten mee. Doe er tenslotte handje voor handje de kool bij en bak deze al roerend mee totdat de kool wat is geslonken.
  2. Zet het vuur op de laagste stand en roer nootmuskaat, mosterd en zure room er door de kool. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  3. Schil de pastinaken en rasp op de grofste stand (in de keukenmachine of met de hand).
  4. Schep de gebakken kool in een ovenschaal en verdeel hier geraspte pastinaak over. Besprenkel met de resterende olijfolie en zet voor circa 30 minuten in de oven tot de bovenkant van de schotel bruin en krokant is (zet eventueel de laatste minuut de oven op grillstand).

Dit recept is eerder gepubliceerd op Beebox.nl.

Esther Gijze

Esther Gijze

Eigenaar at Beebox
Ik heb vertrouwen en geloof in de groei en verdere ontwikkeling van beebox en wens dat al mijn abonnees kunnen blijven genieten van de prachtigste biologische producten die Nederland te bieden heeft.
Esther Gijze

Latest posts by Esther Gijze (see all)