blauwe wijn (Foto: wijndummy.nl)

Blauwe wijn, de terrashit van deze zomer?

In Dranken, Nieuws, Shopping, Uit eten/drinken by Arianna Ardia-Wenink

Het lijkt meer op sportdrank of zelfs op ruitenwisservloeistof dan op wijn en toch lijkt blauwe wijn de terrashit van 2016 te worden. “Het ziet er gewoon vet uit. En de wijn is nog goed ook.”

Horecakenners tippen de blauwe wijn als de terrashit van deze zomer. Importeur Vincent Janssen van wijnhandel Wijny beleeft al een ‘heel fijne zomer’ dankzij de Passion Blue chardonnay, vertelt hij. “De laatste weken gaat het met pallets tegelijk de deur uit. Wij moesten ook aan het idee wennen, maar die kleur blijkt voor mensen echt een meerwaarde. Het ziet er gewoon vet uit. En de wijn is nog goed ook.”

Je verwacht mierzoet, want het lijkt eerder op sportdrank dan op wijn. Maar dan proef je – en krijg je een droge chardonnay, heel aromatisch. Die verrassing werkt.” Importeur Vincent Janssen durft dat ook nog niet te zeggen doet voorlopig uitstekende zaken. Strandtenten, cafés en zelfs wellnesscentra willen zijn blauwe wijn hebben. “Natuurlijk is die blauwe kleurstof bedoeld om op te vallen. Je proeft er niks van. Maar het werkt wel.

De kleur komt van anthocyaan, een natuurlijke kleurstof uit de schil van blauwe druiven, die witte wijn om­tovert in blauwe. Janssen: “Puur natuur, dus. Dat moeten we wel aan iedereen uitleggen. Het is niks chemisch.”

De trend is overgewaaid uit Spanje, waar blauwe wijn al aan een opmars bezig is. Ook een ander Spaans merk, Gïk, probeert zich inmiddels in Nederland op de markt te zetten.

Volgens Remco Moll wil vooral de ‘hippe 25-plusser’ graag aan de blauwe wijn. “Die is nieuwsgierig, die durft te proberen.

“Het is opvallend, maar niet opvallend lekker,” zegt Parool-wijnkenner Harold Hamersma. Hij proefde drie blauwe wijnen. “Het ziet eruit als ruitenwisservloeistof, maar zo smaakt het niet.” Afgaande op de kwaliteit is de blauwe wijn volgens Hamersma geen lang leven beschoren. “Een voordelige supermarktwijn, in de categorie 3,99 of 4,99 euro.”

[Bron: Het Parool]

Arianna Ardia-Wenink

Afkomstig uit Florence, ben ik me steeds meer een mug gaan voelen. In mijn vrije tijd vind ik het vooral leuk en lekker om uit eten te gaan, wijn te proeven en culinaire events te bezoeken. Ik hou ook heel veel van koken en mijn gasten te verwennen en te verrassen. Met de Italiaanse keuken natuurlijk, maar niet alleen. Ik kan uren over eten praten en ik vind het leuk om culinair nieuws en mijn ervaringen met jullie te delen.

Latest posts by Arianna Ardia-Wenink (see all)