Kraanwater

Biermerk Kraanwater niet misleidend

In Dranken, Producten, Shopping by Arianna Ardia-Wenink

Een biertje met de naam Kraanwater is niet misleidend voor de consument. Dat zegt Stichting Reclame Code na een klacht tegen de kleine brouwer uit Bodegraven door het Eucam, een internationale anti-alcoholgroep.

Volgens de commissie blijkt duidelijk dat de naam van de drank die adverteerder aanbiedt een woordspeling is, bestaande uit de naam van adverteerder Brouwerij Kraan gecombineerd met water, een belangrijk ingrediënt van bier. Bovendien heet de eigenaar van de brouwerij zelf Kraan.

Eucam vond dat Kraan de indruk wekt dat sprake is van een niet-alcoholhoudende drank, terwijl juist sprake is van relatief hoge alcoholpercentages. Reclame voor alcohol mag niet de indruk wekken dat het om frisdrank of water gaat.

Onzin, vindt Kraan. Men moet 18 jaar zijn om het bier te kunnen kopen en op die leeftijd kan men op het etiket lezen dat de inhoud van de fles uit een brouwerij komt en dat het over bier gaat.

Brouwer Jan Kraan heeft inmiddels een aantal verschillende Kraanwaters. De variant 5,2 is pilsachtig, 8,2 is een blond biertje, 9,2 een tripel en 10,2 is de quadrupel.”

In alle communicatie-uitingen van adverteerder staat om misverstanden te voorkomen het alcoholpercentage vermeld, zodat niet de indruk wordt gewekt dat sprake is van een ander product dan bier. “Ik heet Kraan, wat is er dan leuker om je bier Kraanwater te noemen? Water is het grootste bestanddeel van bier.”

Volgend jaar hoopt Kraan liefst vijftig keer zoveel te brouwen als hij normaal doet: 100.000 liter.

[Bron: Stichting Reclame Code en nieuws.nl]

Arianna Ardia-Wenink

Afkomstig uit Florence, ben ik me steeds meer een mug gaan voelen. In mijn vrije tijd vind ik het vooral leuk en lekker om uit eten te gaan, wijn te proeven en culinaire events te bezoeken. Ik hou ook heel veel van koken en mijn gasten te verwennen en te verrassen. Met de Italiaanse keuken natuurlijk, maar niet alleen. Ik kan uren over eten praten en ik vind het leuk om culinair nieuws en mijn ervaringen met jullie te delen.

Latest posts by Arianna Ardia-Wenink (see all)