Bierexport Nederland op één na grootste ter wereld

In Dranken, Nieuws, Producten by Arianna Ardia-Wenink

Nederlandse bierbrouwers hebben afgelopen jaar een nieuw exportrecord behaald. Nederland is hiermee na Mexico de grootste bierexporteur ter wereld.

Nederlandse bierbrouwers exporteerden in 2014 samen voor bijna 1,6 miljard euro aan bier, een stijging van 4 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nederland is hiermee na Mexico de grootste bierexporteur ter wereld.

Mexico is grootste bierexporteur ter wereld

Ooit was Nederland nog het belangrijkste exportland van bier. Maar in 2010 werd het voorbijgestreefd door Mexico. De Mexicanen voeren vooral veel uit naar de VS, vandaar dat het Nederlandse marktaandeel daar de laatste jaren ook kleiner wordt. De Mexicaanse bierexport was vorig jaar goed voor 1,8 miljard euro.

Nederlans bier ook geliefd buiten Europa

Twee derde van de bierexport is bestemd voor de niet-Europese markt. Verreweg de grootste afnemer van Nederlands bier is de Verenigde Staten, met 37 procent van de totale bierexport. Volgens gegevens van Comtrade heeft Nederlands bier een marktaandeel van 19 procent in de totale bierimport van de VS.

Andere populaire Europese bierexporteurs

Na de VS zijn Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk onze grootse afnemers. Afgelopen tien jaar verdubbelde België zijn bierexport nagenoeg, tot 1,1 miljard euro.

Haarlems exportbier historie

Eeuwenlang was Haarlem één van de grootste bierbrouwerssteden van Nederland.

In de vroege middeleeuwen koopt men bier bij kloosters en abdijen of drinkt men een biertje van eigen makelij: vrouwen brouwen thuis bier voor eigen gebruik.

Vanaf de 13e eeuw worden de brouwactiviteiten geleidelijk aan door de burgerij overgenomen. In de middeleeuwen is bier zo’n beetje de enige veilige drank. Wie dorst heeft, drinkt bier. I

In de 14e eeuw produceert men in Haarlem bier op commerciële basis.  In 1407 wordt in Haarlem volgens het brouwerskeur (gemeentelijk voorgeschreven recept) Koyt gebrouwen. Het is de constante kwaliteit die het Haarlemse gruitbier tot ver over de landsgrenzen bekend maakt. Koyt is in de vijftiende eeuw het meest gedronken bier van Antwerpen.

Het bier vindt ook zijn weg naar andere steden in binnen- en buitenland. In de eerste bloeiperiode van de bierbrouwerijen, tussen 1430 en 1450, verkoopt Haarlem haar bier voornamelijk in het zuiden van Holland, in Zeeland, Brabant en Vlaanderen.

In 2015 wordt Jopen Mooie Nel IPA, oftewel Jopen Northsea IPA, wordt verkozen tot ‘Het beste bier van Nederland 2015′. Tijd om met Haarlems bier nog meer internationaal te gaan?

[Bron: NOSCentraal Bureau voor de Statistiek, Volkskrant, Jopenbier]

Arianna Ardia-Wenink

Afkomstig uit Florence, ben ik me steeds meer een mug gaan voelen. In mijn vrije tijd vind ik het vooral leuk en lekker om uit eten te gaan, wijn te proeven en culinaire events te bezoeken. Ik hou ook heel veel van koken en mijn gasten te verwennen en te verrassen. Met de Italiaanse keuken natuurlijk, maar niet alleen. Ik kan uren over eten praten en ik vind het leuk om culinair nieuws en mijn ervaringen met jullie te delen.

Latest posts by Arianna Ardia-Wenink (see all)