Tony’s Chocolonely, eerlijk chocolademerk met ‘n belangrijke noot

In Nieuws, Producten, Shopping by Arianna Ardia-Wenink

Vandaag hebben we het artikel “Beware: Is There Child Slavery in Your Chocolate?” gepubliceerd, een handige gids om op de hoogte te komen van chocolademerken die bij de productie (kind)slavernij gebruiken en van eerlijke chocolademerken. Aan de lijst van eerlijke chocolademerken voegen wij onze Nederlandse Tony’s Chocolonely toe. Een goede keuze, met een belangrijke noot voor mensen met ‘n pinda-allergie.

Tony’s Chocolonely: een eerlijk merk

Tony’s Chocolonely is een Nederlands merk dat strijdt voor 100% slaafvrije (zonder kinderarbeid of -slavernij) chocolade.

Tony’s ChocolonelyNadat in het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde was aangetoond dat geen enkele chocoladefabrikant die het Harkin-Engel Protocol had getekend zich hield aan de afspraken die waren gemaakt in 2001 (namelijk vanaf 2005 slaafvrije chocolade op de markt brengen), besloten de makers onder het motto “if you can’t beat them, join them” hun eigen slaafvrije chocolade te produceren en op de markt te brengen. De naam Tony’s Chocolonely verwijst naar journalist/presentator Teun van de Keuken, die op 22 maart 2004 aangifte deed tegen zichzelf van medeplichtigheid aan slavernij omdat hij thuis chocoladerepen had gegeten waarvan redelijkerwijs aanneembaar was dat een gedeelte van de cacao ervan door kindslaven was geproduceerd. Uiteindelijk werd zijn aangifte niet ontvankelijk verklaard, waartegen Van de Keuken in beroep ging.

Op 6 februari 2007 bepaalde de rechter in Amsterdam dat er voldoende was aangetoond dat de Tony’s Chocolonely-chocolade slaafvrij wordt geproduceerd.

In 2010 nam Henk Jan Beltman een meerderheidsbelang in het bedrijf, dat het kantoor vervolgens verplaatste van de redactie van De Keuringsdienst van Waarde naar het Westergasterrein in Amsterdam.

[Bron: Wikipedia]

 

Waarschuwing voor pinda’s in chocoladereep Tony’s Chocolonely

De melkchocoladerepen van Tony’s Chocolonely met hazelnoot kunnen sporen van pinda’s bevatten, ook al staat dat niet op de verpakking. Dat kan gevaarlijk zijn voor mensen die allergisch zijn voor pinda’s.

Die mensen kunnen de repen beter niet opeten, aldus de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit maandag.

Klanten kunnen de repen terugsturen naar de fabrikant, zodat ze hun geld terugkrijgen. Wie geen pinda-allergie heeft, kan de repen gewoon eten.

Pinda-allergie is de meest voorkomende voedselallergie. Een klein beetje pinda’s kan mensen al ziek maken. In extreme gevallen kan het zelfs dodelijk zijn.

Tony’s Chocolonely

Op de website van Tony’s Chocolonely een belangrijke noot voor mensen met ‘n pinda-allergie

Website Tony’s Chocolonely:

“Alléén voor mensen met ’n pinda-allergie geldt: eet Tony’s Chocolonely melkchocoladerepen met hazelnoot niet, want dit kan gevaarlijk voor je zijn.

Sommige Tony’s Chocolonely melkchocoladerepen met hazelnoot kunnen sporen van pinda’s bevatten, terwijl dit niet op de wikkels vermeld staat. Het gaat om de Tony’s Chocolonely grote melkchocolade reep met hazelnoten (180 gram) met lotnummers: 5132, 5173, 5251, 5273 en 5329 en de Tony’s Chocolonely kleine melkchocolade reep met hazelnoten (47 gram) met lotnummers: 5180, 5216, 5271 en 5336. Je vindt deze lotnummers (beginnend met L) op de zijkant van de wikkel.”.

Arianna Ardia-Wenink

Afkomstig uit Florence, ben ik me steeds meer een mug gaan voelen. In mijn vrije tijd vind ik het vooral leuk en lekker om uit eten te gaan, wijn te proeven en culinaire events te bezoeken. Ik hou ook heel veel van koken en mijn gasten te verwennen en te verrassen. Met de Italiaanse keuken natuurlijk, maar niet alleen. Ik kan uren over eten praten en ik vind het leuk om culinair nieuws en mijn ervaringen met jullie te delen.

Latest posts by Arianna Ardia-Wenink (see all)